Jutka danas opet pred sudom, tužilac traži oštriju kaznu

09.10.2020

05:48 >> 07:52

0

Viši sud u Kruševcu danas će odlučivati o presudi bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki

Jutka danas opet pred sudom, tužilac traži oštriju kaznu
Copyright printscreen/youtube/Insajder video

Jeličić je po presudi Odnovnog suda u Kruševcu u julu ove godine osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad Marijom Lukić.

Na presudu se žalila Jeličićeva odbrana, ali i tužilac koji je tražio oštriju kaznu.

Jeličić je 10.jula izjavio pred Osnovnim sudom da ništa od onoga što se navodi u optužnom predlogu nije tačno, da je u pitanju “političko pakovanje” i da je on u stvari žrtva seksualnog uznemiravanja.

On je optužen da je polno uznemiravao svoju sekretaricu Mariju Lukić, između ostalog i tako što joj je poslao oko 15.000 neprimerenih poruka.

Suđenje je prošlog leta  iz Brusa izmešteno u Kruševac odlukom Vrhovnog kasacionig suda, zbog pritisaka lokalne javnosti.

Za krivično delo nedozvoljene polne radnje, za koje se tereti Jeličić, zaprećena je kazna do tri godne zatvora.

U Krivičnom zakoniku izmenjeno je 2017. godine i dopunjeno krivično delo “polno uznemiravanje”, pa se sada smatra da je polno uznemiravanje svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje čiji je cilj povreda dostojanstva u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Predviđena sankcija za ovo je novčana kazna ili zatvor u trajanju do šest meseci, a ako je krivično delo učinjeno prema maloletnoj osobi, previđena kazna za počinioca je između tri meseca i tri godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike