Ponovo sude bivšem pripadniku JSO: Izrešetao brata Arkanovog telohranitelja

09.10.2020

15:34 >> 17:35

0

Autor: E. H.

Apelacioni sud ukinuo presudu kojom je Željko Simeunović (52) osuđen na 15 godina zbog ubistva Dalibora Mateovića 2004. godine, u kafiću u Sremskoj ulici u

Ponovo sude bivšem pripadniku JSO: Izrešetao brata Arkanovog telohranitelja
Copyright Dalibor Matović i Željko Ražnatović Arkan Foto: Printscreen Youtube/Rudar7

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na 15 godina zatvora bio osuđen nekadašnji pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Željko Simeunović (52) zbog ubistva Dalibora Mateovića 2004. godine, inače starijeg brata Zvonka Mateovića – nekadašnjeg telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana.

Istom odlukom naložio je da se Simeunoviću ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu za krivično delo ubistvo.

Zvonko ranio Gavrića

Gavrić  Foto: Printscreen Youtube

Daliborov brat Zvonko Mateović je na dan ubistva Arkana 15. januara 2000. bio jedini njegov telohranitelj koji je pucao i ranio u nogu Dobrosava Gavrića koji je tada ipak uspeo ga pobegne, mada je nekoliko dana kasnije uhapšen. Gavrić je od 2006. opet u bekstvu, ali je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Ražnatovića, i čeka se odluka Južnoafričkog ministra pravde o njegovom izručenju Srbiji.

Dalibor Mateović je ubijen 6. februara 2004. godine u kafiću u Sremskoj ulici u Beogradu, a veruje se da je prava meta bio njegov brat, koji je, prema pisanju medija, sutradan trebalo da svedoči na suđenju za optuženima za ubistvo Ražnatovića 2000. godine. Prema ukinutoj presudi, Simeunović je u kafiću prišao stolu za kojim je sedeo Dalibor Mateović i sa rastojanja od nekoliko metara iz pištolja ispalio više projektila. Nakon ubistva dao se u bekstvo pritom pucajući na policajce, koji su mu uzvratili vatru.

Simeunović uhapšen 2012. zbog razbojništva tokom kojeg je odneto 11 miliona dinara, vlasništvo menjačnice “Pariz”

U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da je ova presuda morala da bude ukinuta jer sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, jer je nerazumljiva i protivrečna razlozima datim u obarazloženju, kao i jer nema razloga o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su nejasni i nerazumljivi i u znatnoj meri protivrečni.

Simeunović je uhapšen 2012. zbog razbojništva na Bulevaru Mihaila Pupina, 16. novembra 2010. godine tokom kojeg je odneto 11 miliona dinara, vlasništvo menjačnice „Pariz”. Dok je bio u pritvoru rasvetljeno je ubistvo Dalibora Mateovića. On je 14. jula 2017. godine pokušao da pobegne od zatvorske straže prilikom privođenja u Viši sud na suđenje za ubistvo Mateovića. Tada je prilikom izlaska iz marice odgurnuo jednog pripadnika službe za obezbeđenje i dao se u bekstvo. Međutim, brzom intervencijom četiri komadira, Simeunović je savladan je odveden u sud.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike