Krađe delova kontaktne mreže na pruzi Beograd - Novi Sad: Vozovi kasnili, bezbednost ugrožena!

11.10.2022

15:25

0

Ove godine, posebno na prugama od Beograda ka Užicu i ka Šidu bilo više krađa čvrstih tačaka kontaktne mreže

Krađe delova kontaktne mreže na pruzi Beograd - Novi Sad: Vozovi kasnili, bezbednost ugrožena!
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad u proteklih par dana dogodile su se krađe delova kontaktne mreže, zbog čega je saobraćaj bio otežan, vozovi kasnili, a bezbednost bila ugrožena.

„Infrastruktura železnice Srbije“ oštro osuđuje ovakve krađe i veruje da će nadležni organi brzo reagovati, a počinioci biti uhvaćeni i strogo kažnjeni, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Posebno je opasno kada se kradu delovi brze pruge. Najpre su u subotu, 8. oktobra ukradene četiri čvrste tačke na deonici brze pruge između Zemuna i Batajnice, po dve na levom i desnom koloseku. Zbog toga je na ovom delu brze pruge bila uvedena lagana vožnja od 20 kilometara na sat, što je prouzrokovalo kašnjenje putničkih vozova i poremećaj u organizaciji železničkog saobraćaja u beogradskom železničkom čvoru.

Stručne službe železnice su sanirale kontaktnu mrežu, zamenile ukradene delove i osposobili je za redovan saobraćaj u nedelju, 9. oktobra u ranim jutarnjim satima. Krađe su prijavljene MUP-u, obavljen je uviđaj, a stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ obišle su i prekontrolisale čitavu brzu prugu.

Tokom prethodne noći, međutim, ukradene su čvrste tačke i na sva četiri koloseka deonice brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove, zbog čega su ponovo morale da budu uvedene lagane vožnje.

foto: 24sedam/ Goran Sivački
 

Čvrste tačke voznog voda kontaktne mreže služe da obezbede stabilnost voznog voda odnosno jednog zateznog polja (dužine do 1.600 metara) koja se nalazi na sredini zateznog polja, a dužina je od 100 do 130 metara.

Vrednost jedne čvrste tačke je nešto više od 100.000 dinara, ne računajući dodatne troškove, a indirektna šteta zbog uvođenja laganih vožnji, oštećenja na voznim sredstvima prevoznika i intervencija stručnih službi sa mehanizacijom na zameni je znatno veća, navedeno je u saopštenju.

Ove godine, posebno na prugama od Beograda ka Užicu i ka Šidu bilo je više krađa čvrstih tačaka kontaktne mreže, zbog čega su na pojedinim deonicama gotovo svakodnevno uvođene lagane vožnje, preneo je javni servis.

Bonus video

MUP Srbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike