Nesvakidašnji ulov carinika na Gradini: Sprečen šverc golubova i fazana, vrste strogo zaštićene! (FOTO)

22.09.2022

23:50

0

Ptice se nalazile u autobusu koji je saobraćao na liniji Dortmund - Istanbul

Nesvakidašnji ulov carinika na Gradini: Sprečen šverc golubova i fazana, vrste strogo zaštićene! (FOTO)
Foto: Uprava carina

Carinici su 21. septembra na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 19 živih ptica, među kojima je šest primeraka na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Konvencijom.

Prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen autobus koji je saobraćao na relaciji Dortmund - Istanbul.

Nakon što su svi putnici preuzeli kofere i torbe, carinik je daljom kontrolom u prtljažniku autobusa pronašao devet kartonskih kutija, u kojima je bilo ukupno 19 živih ptica: 13 golubova i šest fazana.

Posle konsultacija sa Graničnom veterinarskom inspekcijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da svih šest fazana – jedan sivi paunaš (Polyplectron Bicalearatum), kao i pet crvenih tragopana (Tragopan satura) pripadaju strogo zaštićenim CITES vrstama.

Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja.

Putnika, koji se tek po otkrivanju prekršaja javio kao vlasnik ptica, a koji uz to nije posedovao neophodnu propratnu dokumentaciju za njihov prekogranični promet, preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

Uprava carina podseća da je za prekogranični promet divljih vrsta koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu divljim vrstama faune i flore (CITES) neophodno posedovanje posebnih dozvola.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti