Potvrđena presuda: Ubio ženu na stanici naočigled unuka - osuđen je na 30 godina

18.10.2020

09:33 >> 10:09

0

Potvrđena presuda: Ubio ženu na stanici naočigled unuka - osuđen je na 30 godina
Desanka i Petar Mošić - Copyright Facebook

Petar Mošić (66) pravosnažno je osuđen na 30 godina zatvor zbog ubistva svoje supruge Desanke Mošić, koje se dogodilo 12. jula prošle godine na autobuskoj stanici u Pančevu.

Apelacioni sud je 30. septembra odbio kao neosnovanu žalbu branioca okrivljenog i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Pančevu za teško ubistvo.

Ubio je pred unučetom

Kada je odlučila da napusti supruga, Desanka se  u februaru te godine preselila u Požarevac. U junu je utočište našla u Sigurnoj kući u Pančevu i pred sudom u ovom gradu bila je u toku brakorazvodna parnica. Petar Mošić svoju suprugu ubio je u sred bela dana pred njihovim osmogodišnjim unučetom.

Prema presudi Višeg suda, Mošić je kriv jer je 12. jula 2019. godine, u Pančevu, kada je bio sposoban da shvati značaj svog dela i smanjenih ali ne u bitnoj meri sposobnosti da upravlja svojim postupcima, ubio svoju suprugu, koju je prethoodno zlostavljao.

U presudi se navodi da je ispred glavnog ulaza zgrade glavne autobuske stanice presreo Desanku, koju je prethodno pratio kada je izašla iz Sigurne kuće u Pančevu, a nakon kraće rasprave kada se udaljila od njega i krenula, krenuo za njom i većim kuhinjskim nožem zadao oštećenoj više uboda u predelu tela nanevši joj smrtonosne povrede usled čega je ubrzo preminula u Opštoj bolnici u Pančevu.

Navodi se da se Desanka u Sigurnoj kući nalazila po ličnom zahtevu od 21. juna 2019. godine zbog višegodišnjeg njegovog fizičkog i psihičkog nasilja prema njoj, jer je kod nje postojao strah za sopstvenu bezbednost. Njemu je rešenjem Osnovnog suda u Pančevu od 26. juna 2019. godine produžena hitna mera privremene zabrane komuniciranja i prilaska žrtvi u periodu od 25. juna do 27. jula 2019. godine.

U obrazloženju odluke, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, navodi se da to što Mošić nije ranije bio osuđen za konstantno, uporno i sistematsko zlostavljanje supruge, ne znači da je poštovao javni poredak i zakon, već ga je, naprotiv, kršio, ali je ostao nekažnjen, ukazao je sud, napominjući da njegova ranija neosuđivanost ne može da se ceni kao olakšavajuća okolnost.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje pozovite:

Prijava nasilja u porodici – 0800-100-600

Broj Sigurne kuće (24 h) – 062 304 560

Autonomni ženski centar SOS telefon – 066 510 3542

Udruženje Fenomena – SOS telefon 0800 35 00 36

Takođe se navodi da ni godine života i bolest okrivljenog nisu olakšavajuće okolnosti, jer ni na koji način nisu povezani sa krivičnim delom koje je on izvršio.

– Od otežavajućih okolnosti prvostepeni sud cenio činjenicu da je okrivljeni delo izvršio na javnom mestu, na autobuskoj stanici u Pančevu u podne, a što ukazuje na njegovu beskrupuloznost jer nije bilo ni mesto ni vreme da ubije suprugu, da je suprugu ubio ispred maloletnog deteta, koja okolnost ukazuje na bezdužnost okrivljenog, da je okrivljeni pokojnoj naneo devet uboda nožem, da način izvršenja krivičnog dela takođe ukazuje na njegovu brutalnost, pri čemu okrivljeni posle izvršenja krivičnog dela nije izrazio kajanje. Prvostepeni sud je imajući u vidu sve ove okolnosti pravilno okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina nalazeći da će se istom u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja – navodi se u presudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike