Sačekuša za Giškinog prijatelja: Beli pokošen rafalima pred kućom dok je zaključavao auto! Uspeo je samo reći "lezite"

05.08.2022

06:00

1

Dvojica mušakaraca u maskirnim uniformama ispalila 27 metaka u Branislava Matića

Sačekuša za Giškinog prijatelja: Beli pokošen rafalima pred kućom dok je zaključavao auto! Uspeo je samo reći "lezite"
Copyright Profimedia

Branislav Matić Beli, osnivač Srpske garde i najbolji prijatelj Đorđa Božovića Giške likvidiraan je iz zasede pre tačno 31. godinu. Posle njegovog ubistva u Beogradu je počeo da se koristi izraz "sačekuša" za sve zločine, koji su se tih devedesetih godina ređali kao na traci. Ubice Belog do danas nisu otkrivene.

Dugo je, tog 4. avgusta 1991. godine, ispred porodične kuće Matića u Ulici Milana Raspopovića broj 3 na Voždovcu, stajao parkiran beli kombi beogradske registracije BG 920-039, a iza njega čučala su sakrivena dvojica maskiranih napadača.

Kad je Branislav Matić Beli, oko 21.20 sati, parkirao automobil oni su izašli iz zasede i počeli da pucaju. Dok je zaključavao vrata automobila primetio je napadače i stigao samo da uzvikne “Lezite”, čime je na opasnost upozorio suprugu Tanju Matić, komšinicu, koja je bila sa dvoje dece i devojku Đorđa Božovića Giške, koje su neposredno pre nego što su se začuli pucnji izašle iz automobila.

- Tek što smo izašli i krenuli prema kapiji, iza belog kombija pojavila su se dva čoveka u maskirnim uniformama i kapama sličnim graničarskim. Branislav je u tom trenutku zaključavao auto. Zapraštali su rafali - opisivala je kasnije Tanja Matić "sačekušu" pripremljenu za njenog supruga.

Dvojica muškaraca u maskirnim uniformama ispalila su ukupno 27 metaka, toliko je čaura pronađeno na licu mesta, a onda su automobilom pobegli sa mesta zločina.

"Uzi" ili  "hekler"

O tome koje je marke i boje bio taj automobil postoje tri verzije. Prema njma, ubice su ušle u beli "mercedes", zeleni "ford" ili beli "golf". Dileme nema da je automat kalibra 7,62 milimetra bio oružje iz kog je pucano, ali neki tvrde da je u pitanju bio "uzi", a drugi "hekler".

Glavni finansijer stranke Vuka Draškovića

U politiku se Branislav Matić uključio krajem osamdesetih godina, kao pristalica Slobodana Miloševića. Poznato je da je 10.000 nemačakih maraka poklonio Zajmu za preporod Srbije. Zbog Miloševićevog komunizma, već početkom devedesetih godina, postao je njegov protivnik i glavni finansijer njemu suprotstavljene struje, tada najjače opozicione partije Srpskog pokreta obnove, čiji je lider bio Vuk Drašković

Neki meci završili su u zidu sobe u kojoj je spavalo Matićevo dete.

- Te zveri nisu obratile pažnju ni na to što je jedno dete spavalo u sobi koju su izrešetali meci. Moj otac ga je doveo pre nego što smo se mi vratili kući, a s obzirom na to da su već tada čekali, morali su da znaju da je dete u kući - rekla je kasnije Matićeva supruga.

Vest da je ubijen Beli ubrzo se pronela gradom. O mogućim motivima i počiniocima se spekulisalo i to od mafijaškog obračuna do političkog ubistva, ali se do danas nije konačno saznalo ko je i zašto likvidirao Belog.

Njegovi prijatelji pričali su kasnijih godina da se jedan mladi inspektor Rade Avramovski pojavio i uveravao ih da će ovaj slučaj biti brzo rešen, ali da je sve stalo kada je u kafiću "Bananas", na koji je bačena bomba, inspektor poginuo. Tada im je, kako su rekli, postalo jasno da iza svega stoji  neki krupan igrač.

Osnovali "Srpsku gardu"

Matić je rođen 1952. godine u Beogradu, a od detinjstva je bio nerazdvojan drug Đorđa Božovića Giške. Kao mlad je otišao u "beli svet", a kako je njegov život tih godina izgledao, nepoznanica je srpskoj javnosti. Priča se da je do prvog kapitala, koji je kasnije mnogostruko uvećao, došao kada je preko veze došao do bonova za benzin, koje je posle po većoj ceni prodavao.

Pričalo se da je, kada se 1981. godine vratio u Beograd, da je bio vlasnik jednog od najvećih auto-otpada u Amsterdamu. Taj posao je nastavio i kad se vratio u zemlju. Mada to nikad nije dokazano, čaršijom su se raspredale priče da je u Srbiji bio vlasnik čak 70 auto-otpada, koje je koristio za preprodaju automobila ukradenih u Evropi. Pred zakonom je odgovarao samo za jedno delo - šestomesečnu robiju odležao je, jer je zapalio stan taksiste koji je silovao njegovu tadašnju devojku.

Sa najboljim prijateljem Giškom osnovao je 1991. godine paravojnu formaciju "Srpska garda", koja je delovala u ratnim sukobima u Hrvatskoj i Bosni, dok godinu dana kasnije nije rasformirana.

Mešanje u politiku i osnivanje "Garde" navođeni su kao mogući motivi ubistva, ali se takođe nikada nije isključivala mogućnost da je njegova likvidacija deo obračuna beogradskih "momaka sa asfalta".

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike