Podignuta optužnica protiv srpskog kuvara i još dvanaestorice zbog krijumčarenja i prodaje droge!

24.10.2020

09:25 >> 10:48

0

Podignuta optužnica protiv srpskog kuvara i još dvanaestorice zbog krijumčarenja i prodaje droge!
Copyright Dejan Markus/Printscreen Youtube

Protiv poznatog srpskog kuvara Dejana Markusa i još 12 članova grupe, koji se terete za krijumčarenje u preprodaju kokaina i amfetamina iz Holandije podignuta je optužnica u Hrvatskoj.

Markus je u žižu javnosti dospeo u februaru ove godine, kada je njegova sestra objavila da je nestao, međutim ubrzo se saznalo da se nalazi u zatvoru u Sloveniji jer su mu carinici u automobilu pronašli amfetamin.

U saopštenju hrvatskog USKOK (Služba za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) navodi se da su, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu, podigli optužnicu protiv S. P. (58), S. B. (52), Ž. B. (50), D. M. (44), D. S. (53), J. K. (39), D. B. (25), D. Ž. (34), T. B. H. (46), DŽ. N. (41), M. K. (40), M. Š. (34) i S. M. (47) zbog izvršenja krivičnih dela zločinačkog udruženja, neovlašćene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja i neovlašćene proizvodnje i prometa drogama. Hrvatski mediji pišu da je reč o Stjepanu Plaščaru, Slavenu Berišiću, Željku Belaniću, Dejanu Markusu, Darku Stubičaru i Josipu Kočišu i drugima.

Optužnicom se Plaščar tereti da je u razdoblju od neutvrđenog dana u martu 2019. godine do 6. marta 2020. godine u Hrvatskoj i Sloveniji, kontinuiranom nabavkom kokaina i amfetamina iz Holandije i daljom prodajom tih opojnih droga, okupio i povezao u zajedničko delovanje  grupu okrivljenih, koji su u okviru dogovenog plana ispunjavali dobijene zadatke.

Nestao, pa pronađen u zatvoru

Podsetimo, kulinarski stručnjak iz Beograda Dejan Markus (44) sa zagrebačkom adresom, poznat iz TV emisije “Kuvati sa srcem” je nestao 7. februara. Da ne zna gde joj je brat medijima je ispričala njegova sestra, rekavši da je policiji nestanak prijavio njegov prijatelj. Međutim, ubrzo je utvrđeno da je tog dana on uhapšen u Sloveniji, nakon što su slovenački carinici u njegovom automobilu pronašli tri litra amfetamina u bocama. Posle nekoliko meseci pritvora u Mariboru, izručen je Hrvatskoj.

Plaščar je, navodi se u optužnici, organizovao i finansirao nabavku kokaina i amfetamina iz Holandije, nabavku supstanci i drugih stvari namenjenih neovlaštenoj proizvodnji amfetamina. Osim toga je organizovao i finansirao nabavku automobila i izradu tajnih skrovišta tzv. “štekova” namenjenih krijumčarenju, nabavku tzv. kriptovanih telefona kojima su se u komunikaciji služili članovi udruženja, kao i najam stanova, garaža i apartmana u kojima su boravili članovi zločinačkog udruženja i u kojima se skrivala droga. Navodi se da im je smernice davao lično ili putem svojih ljudi od poverenja i da je finansirao troškove odbrane ukoliko bi neko od članova udruženja bio uhapšen.

Srpski kuvar Dejan Markus i još nekoliko okrivljenih su, navodi se u optužnici, krijumčarili drogu i novac namenjen za kupovinu droge ili koji potiče od prodaje droge, s time da su deo droge dostavljali kupcima u Austriji i Švajcarskoj, a deo su dovozili u Sloveniju u mesto Hočko Pohorje gde je jedan od okrivljenih čuvao apartmane i automobile koji su služili za krijumčarenje i u kojima je udruženje sakrivalo drogu.

Deo droge su dovozili u Mariju Bistricu i Zagreb gde su dvojica kokain sakrivali i pripremali za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali, mešajući bazu sa supstancama i drugim stvarima namenjenim proizvodnji amfetamina. Tako pripremljenu drogu su Markus i još nekoliko okrivljenih dostavljali kupcima na području Hrvatske.

USKOK je u optužnici predložio produženje pritvora protiv devetorice okrivljenika, navodi se u njihovom saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike