Mačeta postaje omiljeno srpsko oružje: Koristi se u obračunima i pljačkama, a sve počelo od Kineza koji je sekao ljude u centru Beograda!

15.07.2022 | 06:00

Autor: Mirjana Stojadinović

Noževi i sekire tradicionalno srpska oružja, a u poslednje vreme tu su i mačete

Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia MUP Srbije

Sekire ili noževi tradicionalno su omiljena srpska hladna oružja. Njima se rešavaju obračuni oko međa, supružničke svađe, događaju krvoprolića, preti u razbojništvima. U poslednjih nekoliko godina, međutim, osim njih, Srbi se hvataju za mačete. Sve je počelo u martu 2007. godine kad je kineski državljanin Vang Ling Li mačetom povredio petoricu prolaznika u centru Beograda.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu brzom i efikasnom akcijom uhapsili su V. S. (20) iz Pančeva, osumnjičenog da je u utorak počinio razbojništvo u jednoj kladionici. Sumnja se da je on maskiran, uz pretnju mačetom, od radnice kladionice uzeo oko 100.000 dinara.

Profimedia/Pixabay
 

U istom gradu zabeležen je još jedan incident. Uhapšeni su N. V. (25) i D. Č. (21)  zbog nasilničkog ponašanja. Oni su 18. juna, sat vremena nakon ponoći, ispred kafića "Pogon" napali M. T. i pobegli. Muškarci su se sastali i razmeniii torbu sa nožem, mačetom i satarom. Zatim je N. V. udario M.T. tupim delom mačete po ruci. Obojica su se na saslušanju u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu branila ćutanjem.

U Beogradskoj ulici u naselju Grocka 24. aprila ove godine, na Vaskrs, izbila je svađa između muškarca do 39 godina i drugog koji ima 41 godinu, a mlađi je potom mačetom napao i posekao starijeg. Tom prilikom, presekao mu je tetivu ručnog zgloba i naneo teške povrede zbog kojih je stariji muškarac prevezen u bolnicu.

Leskovačka policija uhapsila je početkom marta P. J. (23), G. J. (45) i V. J. (44) iz tog grada zbog sumnje da su poćinili krivično delo teška telesna povreda u saizvršilaštvu.

Napad na boksera

Oni se sumnjiče da su u jednom restoranu u Leskovcu napali tridesetogodišnjeg mladića i naneli mu više povreda udarajući ga rukama, nogama i mačetom po glavi i telu.

Tridesetogodišnji Leskovčanin je zbog prirode povreda, posle ukazane pomoći u Urgentnom centru leskovačke Opšte bolnice, transportovan u niški Univerzitetski klinički centar i nije životno ugrožen. Povređeni mladić je profesionalni bokser Milan Kostić iz Leskovca, a u vreme napada je bio na ručku sa svojom porodicom.

24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia
 

Muškarac V. B. (45) iz Valjeva uhapšen je, jer je krajem februara ove godine u jednoj valjevskoj kafe-perionici mahao mačetom i gostima pretio da će aktivirati bombu. Inicident se dogodio oko 15.30 časova.

Policija je vrlo brzo došla na lice mesta i uhapsila muškarca koji je pretio, dok je ručna bomba sa osiguračem pronađena u kanti za smeće, iza kafe-perionice. U trenutku incidenta, koji se dogodio oko 15.30 sati, u kafe-perionici bilo je pet osoba.

Posekotine po glavi i rukama

Beogradska policija pronašla je dvojicu mladića neposredno nakon što su, u jednom kiosku u Velikoj Moštanici, 17. maja prošle godine, počinili razbojništvo. Protiv dvadesetpetogodišnjeg muškarca podneta je krivična prijava, dok je od maloletnika uzeto obaveštenje u prisustvu radnika za socijalni rad.

Oni su, uz pretnju mačetom, od radnica oduzeli oko 80.000 dinara, a zatim pobegli. Policija ih je ubrzo pronašla u autobusu, kao i novac, a u blizini kioska pronađena je i mačeta.

Profimedia/Mup
 

U Bečeju u porodičnoj kući, 3. maja 2020. godine, oko 19 sati, pronađeno je telo L. J. pored koga je bila u lokvi krvi njegova nevenčana supruga T. K., koja je posečena mačetom. Sumnja se da je L.J. mačetom napao ženu i naneo joj teške povrede, a potom preminuo. T. K. je imala posekotine po glavi i rukama, pa je do dolaska lekara izgubila dosta krvi.

U Pećincima policija je uhapsila P. J. osumnjičenog da je mačetom, u avgustu 2019. godine, ranio meštanina u ruku. On je fizički napao još jednog čoveka, lomio stakla na jednom automobilu i u seoskoj prodavnici uzeo piće koje nije platio. Pritvoren je posle saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi i tereti se za nasilničko ponašanje.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/07/01/64c4e9adb45738d81958c26c/hd/64c4e9adb45738d81958c26c.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c26c",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1053219_th_1657815635.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam