Kako je nastradala porodica Dafine Milanović? Tri decenije misterije i teorija zavere o tome kako su izginuli u Mađarskoj!

02.07.2022

06:00

0

Dafina Milanović preminula u bedi i od raka 2008. godine, a da možda nikad nije saznala istinu o smrti svojih najbližih.

Kako je nastradala porodica Dafine Milanović? Tri decenije misterije i teorija zavere o tome kako su izginuli u Mađarskoj!
dafina milanovic porodica madjarska copy - Copyright Printscreen/Youtube/NBS/Profimedia

Suprug, sin i ćerka Dafine Milanović, nekadašnje vlasnice Dafiment banke, poginuli su pre tačno tri decenije na auto-putu u Mađarskoj. Od tog momenta do danas razvilo se nekoliko verzija, tačnije teorija zavere, o njihovoj smrti. Sama Dafina Milanović preminula je u bedi i od raka 2008. godine, a da možda nikad nije saznala istinu o smrti svojih najbližih.

U saobraćajnoj nesreći, tog 2. jula 1992. godine, na putu Segedin-Budimpešta u Mađarskoj, prema zvaničnoj verziji, poginuli su njen suprug Dragan, ćerka Ljiljana i sin Živko. Oni su poginuli pod nerazjašnjenim okolnostima, a jedino što se zna je da je automobil porodice Milanović tog dana sleteo sa puta.

U pomanjkanju činjenica nizale su se kojekakve teorije koje su do danas ostale aktuelne. Najupečatljivija od njih bila je i da je Dafina zapravo lažirala smrt članova svoje porodice kako bi ih zaštitila od pretnji ubistvom, jer se već tada nazirala propast njene banke. Ona je navodno sklonila porodicu na tajnu lokaciju i promenila im identitete u strahu za njihove živote.

"Oni su živi, samo ne smeju da se vrate", navodno je Dafina Milanović rekla u poverenju jednom beogradskom novinaru neposredno posle tragične nesreće 1992. godine..

Advokat Milenko Rakić javno je tvrdio da je "vlasnica Dafiment banke podigla pet miliona maraka u kešu i kupila pet avionskih karata pet dana uoči navodne pogibije njene porodice u Mađarskoj..

Čudno ponašanje

Oni koji su podržavali teoriju da je Dafina navodno sklonila svoju porodicu, kao dokaz u prilog tome, pozivali su se na njeno ponašanje posle smrti svojih najbližih. Ostala je bez muža, ćerke i sina, ali je veoma brzo nastavila da radi, pa čak i da se pojavljuje i na prijemima i proslavama, a oblačila se normalno.

"Neizmerno je patila"

Dafinin brat Dobrica Todorović izjavio je pre pet godina za medije da je nesreća zauvek promenila Dafinin život i ostavila neizbrisiv trag na čitavu familiju.

- Mislim da je otišla u grob ne znajući kako i zašto su stradali njeni muž, ćerka i sin. Ta tragedija je bila vrlo bolna za nju. Neizmerno je patila. Njena porodica se kobnog dana vraćala iz Austrije. Prethodno su krenuli za Austriju, ali su vraćeni sa njihove granice, jer su Srbiji u tom trenutku uvedene sankcije. Zbog toga su brzo krenuli nazad za Srbiju. Vozač koji ih je vozio najverovatnije je žurio da što pre pređe granicu. Bilo je 6 sati ujutru, sunce je izašlo i bilo je veoma jako. Najverovatnije da je svetlost zaslepila već umornog vozača, koji je izgubio kontrolu nad vozilom. To je sve što ja znam o tragediji - objasnio je Todorović i dodao da su u nesreći poginuli i vozač, kao i jedno dete, rođak porodice.

Priča o njenom čudnom ponašanju i oblačenju bila je u neskladu sa čituljama preko cele strane koje je u julu 1992. godine objavila Politika, prvi put odstupivši od standardne njihove veličine. Držala je fotografije stradalih muža, sina i ćerke na svom radnom stolu.

Printscreen/YouTube
 

Upućeni tvrde da je u to vreme imala ogroman novac i bila veoma moćna i da joj ne bi bio problem da isceniranom nesrećom skloni porodicu na tajnu lokaciju i promeni joj identitet. U maju te godine situacija u vezi sa bankom bila je dramatična i ona je znala šta je čeka, a najviše je navodno strahovala da joj ne otmu ili likvidiraju muža i decu.

Nije bilo udesa?

U prilog pomenutoj verziji ide i nekadašnja izjava njenog brata Dobrice.

- Meni vlast nije dozvolila da odem da identifikujem zeta i Dafininu decu. Uhapšen sam u Subotici i vraćen u Beograd, a majci Milanki lica i tela nastradalih nikada nisu pokazana - ispričao je svojevremeno Dobrica.

Srpska majka, kako su je u našoj zemlji nazvali do propasti njene piramidalne banke, rekla je 2008. godine da pravu istinu o stradanju porodice nikada nije saznala.

- Znam da nije bilo saobraćajnog udesa, ni slučajnog ni namernog. Da li je moguće da se u kolima koja su išla 180 kilometara na sat ne razbije ni staklena tegla za slatko u kojoj je bilo slatko od trešanja - pitala se Dafina.

Ona je kasnije optužila Slobodana Miloševića za smrt porodice, a posle propasti banke, jedno vreme živela je u inostranstvu.

Devedesetih godina negirala je svoju povezanost sa Slobodanom Miloševićem, čak je govorila da je genije i da mu se istinski divi. Kasnije je na sudu, međutim, izjavila da je Slobodan Milošević likvidirao njenu porodicu kad je shvatio da je "nadmudren i prevaren" u jednoj finansijskoj operaciji koja je vođena preko njenog muža.

Činjenice o Dafini

Dafina je rođena 1947. godine u Skobalju kraj Smedereva. U oktobru 1991. godine osnovala je Dafiment banku bez ikakvog osnivačkog kapitala, radila je po principu piramidalne štednje. Banka je nudila mesečne kamate na štednju i do 160 odsto.U godinu i po dana postojanja banke štednju je zasnovalo oko 150.000 građana. Zbog mogućnosti lake zarade u medijima je prozvana "srpskom majkom".

Printscreen/YouTube/NBS
 

Deset meseci posle pogibije njene porodice 1. maja 1993. godine, Dafiment banka je bankrotirala, ostavljajući dug prema štedišama koji se procenjuje od 150 do 450 miliona nemačkih maraka. Iste godine 14. jula Dafina je vraćena sa graničnog prelaza Kelebija i oduzet joj je pasoš koji joj je vraćen 1999. godine i tada je napustila Jugoslaviju. Uhapšena je tri godine kasnije u nemačkom gradu Cvajbrikenu po međunarodnoj poternici. Dok je bila u pritvoru, u avgustu 2003. obolela je od raka, a optužnica protiv nje podignuta je u oktobru 2003.

Suđenje zbog pronevere samo 19,7 miliona maraka trajalo je dugo zbog čestih promena predsednika sudskog veća i mnogobrojnih veštačenja. Ona je puštena iz pritvora u januaru 2004. godine zbog lečenja. U maju 2007. privedena je u Švajcarskoj zbog sumnje da je državljanina Srbije prevarila za 210.000 švajcarskih franaka. Posle nekoliko dana puštena je iz pritvora zbog teškog zdravstvenog stanja i vratila se u Srbiju. Preminula je u Beogradu 4. septembra 2008. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike