Čistka u Ministarstvu odbrane: Određen pritvor devetorici, među njima visokorangirani pripadnici Vojske Srbije

27.06.2022

06:55

0

Osumnjičeni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal

Čistka u Ministarstvu odbrane: Određen pritvor devetorici, među njima visokorangirani pripadnici Vojske Srbije
Bijeljina - 2 - Copyright Infobijeljina

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, doneo je rešenje kojim je odredio pritvor devetorici osumnjičenih za zloupotrebe, od kojih su neki visokorangirani pripadnici Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane.

Sudija je rešenjem od 26.juna odredio pritvor do 30 dana osumnjičenima da ne bi ometali postupak uticanjem na svedoke.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi brainoci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u roku od tri dana, navodi se u saopštenju tog suda.

Osumnjičeni su juče saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon čega je tužilac doneo naredbu o sprovođenju istrage u odnosu na 10 osumnjičenih, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Naredba je doneta u odnosu na Aleksandra Novkovića, Slobodana Starčevića, Ane Tomić, Jasne Stojanović i Zdenke Kurkić, koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane, kao i Željka Radovanovića, Saše Radovanovića, Nenada Baletića i Marka Kocića, koji su odgovorna lica privrednih društava, dok se za D.D se traga.

Osumnjičeni su uhapšeni u subotu po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa VBA, Vojnom policijom, pripadnicima BIA i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator Novaković, zaposlen u Ministarstvu odbrane iskoripšćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici ove grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih, tržišnih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike