Nasilnici u celom svetu zaštićeni kao beli medvedi! Svi znali da će Zlatan ubiti Lidiju, ali niko nije mogao da ga spreči

11.06.2022

19:00

0

"Svaka četvrta žena koja je prošle godine ubijena prijavljivala je institucijama nasilje u porodici"

Nasilnici u celom svetu zaštićeni kao beli medvedi! Svi znali da će Zlatan ubiti Lidiju, ali niko nije mogao da ga spreči
Lidija Miljković ubijena u Vićenci - Copyright Foto: Printscreen/YouTube/ Local Team/Profimedia

Zlatan Vasiljević (42) iz Doboja u italijanskom gradu Vićenca u sredu je počinio dvostruko ubistvo kada je prvo ubio svoju devojku, Venecuelanku Gabrijelu Serano (36), a potom i svoju bivšu suprugu Lidiju Miljković (42) koju je godinama zlostavljao, a zbog čega je bio i kažnjavan. Nakon dva femicida Vasiljević je presudio i sebi.

Zlatan je manjak samokontrole i agresivnost prema Lidiji često ispoljavao, a ona se nije libila da ga prijavi nadležnima, iako je verovala da će se promeniti. Nasilnik je kažnjavan 2018. i 2019. godine kada ga je Lidija prijavljivala za zlostavljanje i seksualno uznemiravanje.

U Lidijinim iskazima i iskazima svedoka se navodilo da je Zlatan davio, gurao dok ne padne, šutirao, gazio, bacio joj nož u usta, terao da guta sedative, udarao po glavi, pretio njoj, deci, rodbini. Vasiljeviću je oba puta određen pritvor, jer je u obzir uzet sav bes koji je Dobojac usmerio prema Lidiji još od 2011. godine, ali je posle nekoliko meseci njegova sposobnost manipulisanja pobedila.

Sudija koji je vodio ovaj postupak je još tada izjavio da "s obzirom na upornost koju je pokazao Vasiljević, zajedno sa zloupotrebom alkohola i nesposobnošću ili nespremnošću da se kontroliše, čak i u prisustvu maloletne dece, smatra da je pojava novih epizoda nasilja veoma verovatna", kao i to da bi nasilje moglo da " doživi eskalaciju u smislu težine i da dovede do tragičnih posledica". Nažalost, to se i dogodilo.

Ljudska prava, manjak dokaza i mogućnost da su optužbe žena lažne štite nasilnike i, kako se ispostavlja, tako je u većini zemalja sveta pa i Italiji i Srbiji.

Za torturu koju Lidija preživljava znali su i njeni najbliži, ali su bili nemoćni. Tako je i njena sestra za medije ispričala da je previše znakova bilo koji su ukazivali da može doći do dramatičnog kraja.

Kako je navela, rodbina, ali i policija su znali da će doći dan kada će Zlatan presuditi Lidiji, ali da je zakon u Italiji takav da ne može ništa da se uradi po tom pitanju. Iako je Lidija bila glavna meta, Lidijina porodica je strahovala za sve članove i, kako smatra njena sestra, Zlatan je imao nameru da ih sve pobije i zbog toga je imao eksploziv u automobilu.

Na Lidiju je bio ljut jer ga je napustila i nije mogao sa tim da se pomiri. Članovi njene porodice su pokušali da razgovaraju sa njim, ali je ishod bio isti kao i sa organima reda i pravosuđem, on obeća, ali ne ispuni.

Zlatko Vasiljević je usmrtivši Gabrijelu, kolima krenuo ka Lidiji koja je do trenutka pucnjave bila sa njihovom decom. Sa telom Venecuelanke u kolima došao je do svoje bivše žene i ubio i nju hicima iz pištolja. Zatim se odvezao do obilaznice kod Vićence i izvršio samoubistvo.

"Od koga mi da očekujemo pomoć?"

Kako je Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, govorila za 24sedam institucije u Srbiji reaguju, ali je pitanje koliko je u njihovoj moći kad su u pitanju psihopate koje još uvek nisu postale ubice.

- Strašno je što se ženama postavljaju pitanja "pa šta si mu rekla, jesi ga provocirala, nije to iz čista mira". Međutim, postoje i oni koji imaju drugačiji stav i koji mogu i žele da pomognu. Oni koji imaju drugačiji stav prema ženama uopšte. Ali se uvek vraćamo na početak, od koga mi da očekujemo pomoć? - rekla je ona ranije za naš portal.

Prema zvaničnim podacima Autonomnog ženskog centra, svaka četvrta žena koja je prošle godine ubijena prijavljivala je institucijama nasilje u porodici. Ubijeno je 20 žena, a pet je ranije prijavljivalo prestupe. Period od prvog obraćanja institucijama do ubistva je skoro tri godine. Žene su u proseku imale šest kontakata sa institucijama pre nego što su ubijene.

Tako je pre manje od nedelju dana medicinska sestra Snežana S. (47) ubijena u dvorištu kuće u Barajevu, a Zoran P. (51) je nakon zločina sebi prerezao grkljan. Osumnjičeni je, navodno, došao do Snežane u nameri da je pita da se pomire, a potom je napao nožem.

Foto: Privatna arhiva/Ustupeljena fotografija
 

Iako su mnogi posvedočili da ništa nije ukazivalo na zločin, Snežana je samo nekoliko dana pre zločina prijavila osumnjičenog. Nije poznato koji je bio tačan razlog, ali kako nezvanično saznajemo nije bio dovoljan da Zorana drži dalje od nje.

Nasilje nad Novosađankom dobilo epilog posle uznemirujućeg snimka

Pre nekoliko dana se na društvenim mrežama pojavio stravičan snimak prebijanja žene u Novom Sadu. Nasilnik je ubrzo uhapšen i sada se nalazi u pritvoru, a Daria Toplica je rekla da to nije prvi put da je G. A. bio nasilan prema njoj.

Daria je ispričala da je nasilje prijavljivala, ali mere koje je nasilnik dobijao su uglavnom zabrane prilaska od po 30 dana.

Kako je objašnjavala on je udarao, šamarao, gurao, a jednom je na nju krenuo i motornom testerom. Ona je nasilje prijavljivala, ali nije bilo dovoljno da se to dokaže i nije bilo dovoljno ni to što je prestupnik i što ga je ranije više puta prijavljivala.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

G.A. je pritvoren tek nakon snimka koji je isplivao na društvenim mrećama, a koji su snimile komšije. Na snimku se vidi kako nasilnik šamara i udara Dariu po glavi dok ona nije pala na zemlju. Žena je sve vreme u naručju držala bebu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike