Niški haker će uskoro biti predat američkim vlastima, Filipinka čeka porođaj u zatvoru

29.10.2020

09:11 >> 15:35

0

Sudbina ostalih osumnjičenih za digitalnu prevaru je neizvesna

Niški haker će uskoro biti predat američkim vlastima, Filipinka čeka porođaj u zatvoru
Profimedia

Jedini iz grupe od 11 uhapšenih Nišlija, Antonije S., koji se izjasnio da se ne protivi izručenju SAD po odluci Višeg suda u Beogradu, biće uskoro predat američkim vlastima.

I dalje je, međutim, neizvesna sudbina ostalih osumnjičenih za digitalnu prevaru, kojom su američki državljani navodno oštećeni za oko 70 miliona dolara, a najosetljivije je pitanje Filipinke Ksenije Mej Atilano, koja je sa suprugom i prvoosumnjičenim Kristijanom Krstićem od jula u pritvoru, iako je pred porođajem.

Advokati iz Beograda, koji zastupaju Antonija S., po izričitoj želji porodice, ne žele da njegov postupak komentarišu za medije. “Novosti ” saznaju da potiče iz ugledne i imućne niške porodice, koja se dugo bavi privatnim biznisom. Međutim, svesni su toga da je odbrana njihovog sina u SAD veoma skupa, pa su navodno prodali veći deo imovine da bi mogli da mu priušte dobre advokate.

Isplaćivala provizije?

U zamolnici američkih vlasti, Ksenija je identifikovana pod pseudonimom Majda Pretej. Sumnja se da je ona navodno isplaćivala proviziju partnerima, koji su bili deo prevare. FBI tvrdi da ona ima i slovenački pasoš i da se njeno ima nalazi na raznim bankovinim računima.

S druge strane, oglasio se i advokat Milan Petrović, koji kaže da je pritvaranje Ksenije Fej Atilano “nehumano i protivno svim međunarodnim standardima i normama”. On upozorava da je njoj i nerođenom detetu ugrožen život, piše ovaj list.

– Još pre nedelju dana obratili smo se sudiji Milanu Dilpariću da joj se ukine pritvor i zameni nekom od alternativnih mera, jer ona svakog časa može da se porodi. Nehumano je da žena čeka porođaj u Centralnom zatvoru, pogotovu što se dva puta do sada porađala carskim rezom. Ukoliko joj se ne bude pružila medicinska pomoć, kada krene porođaj moglo bi da dođe do pucanja materice i fatalnog ishoda – kaže advokat Petrović.

Ksenija se 2005. udala za Kristijana Krstića, sa kojim ima dvoje dece od osam i četiri godine, a stara se i o njegovoj maloletnoj ćerki iz prethodnog braka. Upoznali su se na Filipinima, jer je Kristijan živeo svuda po svetu, a rodom je iz belopalanačkog sela Špaje. Američke vlasti su ga označile kao “mozak” grupe koja je od januara 2014.godine pa sve do sredine ove godine “napravila, promovisala, reklamirala i organizovala lažne investicione platforme iz Kine, Australije, sa Filipina i iz Srbije”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti.rs

Najčitanije Vesti