Niški haker će uskoro biti predat američkim vlastima, Filipinka čeka porođaj u zatvoru

29.10.2020 | 08:11 >> 14:35

Autor: Miroslava Brkić

Sudbina ostalih osumnjičenih za digitalnu prevaru je neizvesna

Copyright Profimedia

Jedini iz grupe od 11 uhapšenih Nišlija, Antonije S., koji se izjasnio da se ne protivi izručenju SAD po odluci Višeg suda u Beogradu, biće uskoro predat američkim vlastima.

I dalje je, međutim, neizvesna sudbina ostalih osumnjičenih za digitalnu prevaru, kojom su američki državljani navodno oštećeni za oko 70 miliona dolara, a najosetljivije je pitanje Filipinke Ksenije Mej Atilano, koja je sa suprugom i prvoosumnjičenim Kristijanom Krstićem od jula u pritvoru, iako je pred porođajem.

Advokati iz Beograda, koji zastupaju Antonija S., po izričitoj želji porodice, ne žele da njegov postupak komentarišu za medije. “Novosti ” saznaju da potiče iz ugledne i imućne niške porodice, koja se dugo bavi privatnim biznisom. Međutim, svesni su toga da je odbrana njihovog sina u SAD veoma skupa, pa su navodno prodali veći deo imovine da bi mogli da mu priušte dobre advokate.

Isplaćivala provizije?

U zamolnici američkih vlasti, Ksenija je identifikovana pod pseudonimom Majda Pretej. Sumnja se da je ona navodno isplaćivala proviziju partnerima, koji su bili deo prevare. FBI tvrdi da ona ima i slovenački pasoš i da se njeno ima nalazi na raznim bankovinim računima.

S druge strane, oglasio se i advokat Milan Petrović, koji kaže da je pritvaranje Ksenije Fej Atilano “nehumano i protivno svim međunarodnim standardima i normama”. On upozorava da je njoj i nerođenom detetu ugrožen život, piše ovaj list.

– Još pre nedelju dana obratili smo se sudiji Milanu Dilpariću da joj se ukine pritvor i zameni nekom od alternativnih mera, jer ona svakog časa može da se porodi. Nehumano je da žena čeka porođaj u Centralnom zatvoru, pogotovu što se dva puta do sada porađala carskim rezom. Ukoliko joj se ne bude pružila medicinska pomoć, kada krene porođaj moglo bi da dođe do pucanja materice i fatalnog ishoda – kaže advokat Petrović.

Ksenija se 2005. udala za Kristijana Krstića, sa kojim ima dvoje dece od osam i četiri godine, a stara se i o njegovoj maloletnoj ćerki iz prethodnog braka. Upoznali su se na Filipinima, jer je Kristijan živeo svuda po svetu, a rodom je iz belopalanačkog sela Špaje. Američke vlasti su ga označile kao “mozak” grupe koja je od januara 2014.godine pa sve do sredine ove godine “napravila, promovisala, reklamirala i organizovala lažne investicione platforme iz Kine, Australije, sa Filipina i iz Srbije”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Novosti.rs