Nastavljeno suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK Stoliću: Pročitana skaj komunikacija između "Đenerala" i "Vuka"

06.06.2022

13:33

0

Prikazane su i fotografije Marka Miljkovića i Veljka Belivuka u prostorijama SBPOK-a

Nastavljeno suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK Stoliću: Pročitana skaj komunikacija između "Đenerala" i "Vuka"
24sedam/Goran Sivački

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izvođenjem dokaza nastavljeno suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću (36), optuženom da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.


Na suđenju pročitana je skaj komunikacija osoba koje su se međusobno oslovljavale sa "Ðeneral" i "Vuk", kako prenose Novosti.

U tim razgovorima "Vuk" obaveštava "Ðenerala" da su tokom noći pohapšeni pripadnici Belivukove ekipe, da se dobro drže i da za sada ćute.

Prikazane su i fotografije Marka Miljkovića i Veljka Belivuka u prostorijama SBPOK-a.

Tužilac tvrdi da je te fotografije Stolić slao drugooptuženom Filipu Goluboviću, dok oni negiraju da se to dogodilo.

U transkriptima osobe su označene kao NN1 i NN2.

U međuvremenu, tužilac je protiv Golubovića pokrenuo novu istragu i podneo optužni predlog da je, osim udruživanja, počinio i krivično delo zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem.

Sledeće suđenje zakazano je 27.jun, kada će tužilaštvo i odbrana početi sa iznošenjem odbrane.

Stolić je u sud došao sa slobode, dok je Golubović na izdržavanju kazne u Okružnom zatvoru u Pančevu, pa je doveden iz zatvora.

Suspendovanog inspektora SBPOK terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Prema optužnom predlogu u koji je Tanjug imao uvid, na molbu drugooptuženog Filipa Golubovića, on je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću inspektor je prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone...

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je Specijalnom sudu u optužnom predlogu da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora, a Golubovića na ne manje od godinu dana zatvora.

Stolić je inače bio uhapšen 12. juna 2021. godine zbog ovog slučaja i u pritvoru je bio dva meseca.

On je ponovo uhapšen u septembru prosle godine zbog krivičnog dela prinuda u pokušaju i zbog toga je bio u pritvoru u Požarevcu do 24. decembra.

U tom predmetu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu protiv Stolića, kao i protiv Slađana Konstantinovića i pripadnika BIA M.K. koja ih tereti da su pokušali da prinudom preuzmu ugostitljski objekat od jednog Požarevljanina.

Uskoro ih očekuje početak suđenja.

 

 

Bonus video

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti