Italijani šokirani presudom Pink panterima: Dobili su kaznu kao da su opljačkali supermarket, a ne dragulje

31.10.2020

21:37 >> 22:22

0

Lopovi koji su izvršili čuvenu pljačku u Duždevoj palati u Veneciji dobili su nove umanjene zatvorske kazne, kao da su to činili u supermerketu

Italijani šokirani presudom Pink panterima: Dobili su kaznu kao da su opljačkali supermarket, a ne dragulje
Copyright Pixabay

Lopovi koji su izvršili čuvenu pljačku u Duždevoj palati u Veneciji dobili su nove umanjene zatvorske kazne, kao da su to činili u supermerketu a ne da su ukrali dragulje vredne tri miliona dolara iz simbola italijanske kulture, piše italijanski list Corrieredelveneto.

Spektakularna pljačka se dogodila 3.januara 2018. godine, a srpsko-hrvatska banda je privedena pravdi posle 11 meseci. Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”.

Prokletstvo „Pink pantera“: Lov na najveće svetske kradljivce dijamanata

“Čitava kolekcija neprocenjive je vrednosti, a ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrednosti od milion dolara dolara i broš od platine i rubina u vrednosti od više od dva miliona dolara”, rekli su tada iz policije.

Sudija Enriko Kampalija osudio je prošle godine Vinka Tomića, koji se smatra vođom bande od šest hrvatskih i srpskih lopova, na kaznu od pet godina i četiri meseca zatvora, dok je drugi begunac, Dragan Mladenović, dobio šest godina zatvora, uprkos tome što su se obojica odlučili za skraćeni sudski postupak, u okviru kog je kazna trebalo da im bude skraćena za trećinu.

Međutim, posle godinu dana, Apelacioni sud je dao zeleno svetlo za mnogo blaže kazne, koje su u ravni sa “krađom u supermarketu”: tri godine za 62-godišnjeg Tomića i tri godine i četiri meseca za 56-godišnjeg Mladenovića. Njihovi advokati su odbili da se žale na novu presudu iako je praksa da se to uradi.

Pljačku snimile kamere

Muzejske kamere za video nadzor snimile su kako Tomić provaljuje u sobu 154 i uzima broš i par minđuša vredne skoro tri miliona evra, ali osigurane za osam miliona. Mladenović je za to vreme bio “stub” koji je imao zadatak da ga zakloni od oka kamere, piše italijanski list.

 

Goran Perović izašao iz muzeja sa dragiljima i nikada nije pronađen

U ovoj bandi bili su Želimir Grbavec (50), Zvonko Grgić (45), Vladimir Đurkin (48) i Goran Perović (56). Prvi, vozač, cenkao se za tri godine i 10 meseci zatvora, nakon što je sudija odbacio prvu hipotezu o godinu dana kraćoj kazni, što je u ovom trenutku više nego što je dobio šef operacije.

„Pink panter“ dao jemstvo od 200.000 evra: Vladimir opljačkao zlataru u Milanu za 50 sekundi!

Perović, koji je izašao iz muzeja sa draguljima u ruci, nakon što ih je dobio od Vinka Tomića, nikada nije uhapšen i za njim se i dalje traga. On se prošle godine nalazio u Srbiji te tako bio nedostupan italijanskom pravosuđu, a njegov advokat je istakao da njegov branjenik “ne može da se smatra beguncem jer ne postoje konkretni dokazi da on ima saznanja da mu je u Italiji određen pritvor”.

Pomogla im žena

U krađi im je najverovatnije pomagala još jedna nepoznata osoba, verovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palatom, ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupoceni nakit. U džep su stavili zlatni broš, te par platinastih naušnica s dragim kamenjem. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči gde je i šta je ukradeno.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike