Srbin o napadu na Univerzitetu: Samo nam je stigla poruka da se šeta neko sa pištoljem! Hvata nas jeza, imamo i prvu žrtvu! (FOTO)

25.01.2022

09:47

0

Naš sagovornik je u trenutku napada bio u svojoj kancelariji u laboratoriji, koja je u okviru kampusa

Srbin o napadu na Univerzitetu: Samo nam je stigla poruka da se šeta neko sa pištoljem! Hvata nas jeza, imamo i prvu žrtvu! (FOTO)
Tan2022-1-24_172617232_0 - Copyright Tanjug/ AP Photo/ Sebastian Gollnow

-Svi smo u šoku, grad je jezivo tih posle jučerašnjeg napada. Samo nam je stigla poruka da se neko kreće sa pištoljem kroz kampus i da se ne prilazi tom području. Tek nakadno smo saznali da je oružje upotrebljeno i da ima žrtava- počinje priču za 24sedeam M.A. Srbin koji je trenutno na doktorskim studijama u Hajdelbergu, u kojem se juče dogodio napad u kojem je upucano četvoro ljudi. Jedna je, nažalost, preminula.

Naš sagovornik je u trenutku napada bio u svojoj kancelariji u laboratoriji, koja je u okviru kampusa. 

-Svi zaposleni Centra za molekularnu biologiju Univerziteta u Hajdelbergu, uključujući i studente, su u toku dana dobili pisano obaveštenje, a nakon sat vremena sam čuo od jednog od kolega sa studija da je četvoro ljudi povređeno a da je napadac ubijen. U obavestenju je takođe stajalo da se informacije u datom trenutku ne mogu potvrditi. Jedna žrtva je bila teže povređena, a nemački mediji su sinoć javili da je preminula.

Bilo ja panike, svi izbegavali glavni trg

Tanjug/ AP Photo/Michael Probst /Uwe Anspach/Sebastian Gollnow
 

 

M.A. kaže da u trenutku, kada su zaposleni i studenti dobili informaciju o sumnjivoj naoružanoj osobi, a potom i žrtvama, zavlada je panika.

-Najviše su se uspaničili studenti osnovnih i master studija koji pohađaju usmenu nastavu češće od studenata na doktorskim studijama. S obzirom da je moj Centar u centru kampusa i nedaleko od mesta napada, u predvorju moje zgrade su se studenti mahom grupisali što dalje od izlaznih vrata koja vode na glavni "trg" - ispričao nam je sagovornik i dodao: 

-Na naučnim institutima kao što je moj postoji nekoliko nivoa bezbednosti i uglavnom su specificni za svaki institut, tako da je pristup svakom od njih mahom uglavnom ograničen samo na zaposlene, sto je kod mojih kolega bilo ohrabrujuće. Međšutim, fakultetska nastava je mahom otvorena za javnost (slično fakultetima u Beogradu).

Tinejdžer napad najavio putem poruke

 

Napadač koji je u ponedeljak otvorio vatru u kampusu na njemačkom univerzitetu u Hajdelbergu imao je 18 godina, studirao je biologiju i nije imao krivični dosije, a naš sagovornik kaže da su i oni dobili te iste informacije i to isključivo putem medija. 

-Čuli smo i da je napad najavio putem poruke- ističe M.A.

Ovaj student doktorskih studija iz Srbije kaže da se rektor Univerziteta sinoć obratio svim zaposlenima rekavši da ne mogu pruziti nikakve dodatne informacije, i da su sva psihološka savetovališta otvorena za rad.

U ovom gradu je vrhunac kriminala kada ti neko ukrade bicikl, kaže naš sagovornik.

U izveštaju policije o jučerašnjem napadu stoji da je jedna osoba izgubila život, više ih je ranjeno, a napadač je izvršio samoubistvo. Nemački mediji su potvrdili da su u napadu ranjene četiri osobe, a jedna od njih teže koja je kasnije preminula.

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Baden Vurtemberg Tomas Strobl izjavio je da je napadač donio iz inostranstva dva komada oružja, ali nije želio da kaže iz koje zemlje da ne bi ugozio istragu.

Pretpostavlja se da iza napada ne stoje politički, ni verski motivi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike