Vapaj majke Filipinke osumnjičene za digitalnu prevaru: "Ne izručujte moju trudnu ćerku"

14.11.2020

12:22

0

Specijalni sud u Beogradu je utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje desetoro hakera SAD, a među kojima su Ksenija i njen suprug

Vapaj majke Filipinke osumnjičene za digitalnu prevaru: "Ne izručujte moju trudnu ćerku"
Copyright Profimedia

Džesika Atilano, majka Filipinke Ksenije Mej Atilano, koja je sa suprugom i još devetoro Nišlija osumnjičena za finansijsku internet prevaru, apelovala je na srpsku vladu da ih ne izruči Sjedinjenim Američkim državama, čije vlasti su to zatražile.

– Ovde sam da apelujem na srpsku vladu da ne izruči moju trudnu ćerku, njenog muža i ostale srpske državljane Sjedinjenim Američkim Državama. Ne mogu da zamislim kako će njenih šestoro maloletne dece, kao i sedmo koje je na putu, da rastu i žive bez roditelja. Došla sam sa Filipina da pokušam da im pomognem, ali ne znam koliko ću još moći da podnesem ovu patnju – kaže za “Novosti” Džesika Atilano.

Zaradili 70 miliona dolara

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu je 2. novembra utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama desetoro hakera, među kojima su i Ksenija i njen suprug Kristijan Krstić, a koji su se inače, protivili izručenju. Samo jedan osumnjičeni A. S. dao je saglasnost za izručenje.

Njih jedanaestoro sumnjiče se da su, kao organizovana kriminalana grupa, od 2011. pa do jula ove godine, učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i onlajn veb stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Džesika ovih dana brine o Kseniji, koja je već probila termin za porođaj, i kojoj je zbog toga odobrena mera kućnog pritvora uz elektronski nadzor.

Advokat: Smatramo da nisu ispunjeni uslovi za izručenje

I njen advokat Milan Petrović smatra da bi joj trebalo suditi pred domaćim pravosuđem, jer nema uslova za njeno izručenje. On zato najavljuje žalbu na rešenje Višeg suda u Beogradu o ekstradiciji.

– Trenutno se nalazimo u fazi podnošenja žalbe Apelacionom sudu na rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje naših državljana Sjedinjenim Američkim Državama, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći, koji je Srbija potpisala sa SAD. Podneli smo žalbu na takvu odluku jer smatramo da nisu ispunjeni uslovi za izručenje, ali i jer je navodno krivično delo za koje ih terete počinjeno na teritoriji Srbije, pa je ona jedina zemlja koja može biti nadležna za vođenje ovog postupka – rekao je Petrović za “Novosti”.

Pročitajte još: Kradu, varaju i vode narko-klanove: Krimi-trudnice iz Srbije hapšene širom Evrope

Pročitajte još: Novosađanka kupovala drogu, pa je preprodavala

– U ugovoru sa SAD nigde nije eksplicitno navedeno šta će se desiti ako neki naš građanin izvrši krivično delo u Srbiji, a šteta nastane u Americi. Koje će zakonodavstvo biti merodavno i da li će on u tom slučaju biti izručen ili ne, što takođe nigde nije navedeno. Zato se ovaj ugovor ne može odnositi na ovih jedanaestoro osumnjičenih i mora biti revidiran – dodao je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike