Hoće li ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića dobiti sudski epilog? Danas nastavak maratonskog procesa!

28.12.2021 | 07:00

Autor: Mirjana Stojadinović

Vladimiru Đuroviću prvooptuženom za zločin ispred splava "Džimis" sudi se u odsustvu, jer je u bekstvu

Copyright Velibor Dunjić MN Press

Maratonsko suđenje Vladimiru Đuroviću, kome se u Višem sudu u Beogradu već gotovo šest godina sudi za ubistvo vođe navijača Crvene Zvezde Velibora Dunjića ispred splava "Džimis", trebalo bi da bude nastavljeno danas u beogradskoj Palati pravde. Đuroviću se, inače, sudi u odsustvu, jer je u bekstvu.

Prošle godine suđenje za ubistvo Dunjića nije se održalo nijednom, a ove godine samo jedanput. Za skoro šest godina, koliko traje suđenje, pretres je odložen 19 puta, a održan svega sedam puta. Suđenje optuženima počelo je 2016, ali je većina ročišta odlagana, tako da prvostepena presuda još nije doneta.

Đurovića, koji je tada radio u obezbeđenju splava, optužnica tereti da je prilikom likvidacije Dunjića ranio i njegovu tadašnju devojku, manekenku Ninu Šobotu dok su automobilom prilazili splavu. Ona je kasnije izjavila da nije videla ko je pucao u vođu navijača.

Na optuženičkoj klupi su trojica njegovih pomagača. Miloš Milosavljević, suvlasnik splava, optužen je da je uništio opremu za video-nadzor, a Bojan Starovlah i Goran Knežević, terete se da su Đuroviću pomogli da pobegne s mesta ubistva. 

Petoro optuženih u ovom slučaju ranije je priznalo krivicu i sklopilo sporazum sa tužilaštvom.

Zločin u zoru

Zločin se, da podsetimo, dogodio 16. maja 2014. godine u ranim jutarnjim satima, kad se Dunjić automobilom u kom je bio sa prijateljicom Ninom Šobotom dovezao do splava. Prema navodima optužnice, sa splava je izašao šef obezbeđenja Vladimir Đurović, koji je prišao kolima i kad je Dunjić spustio staklo, ispalio u njega sedam hitaca.

Đurović je istog dana pobegao i za njim je raspisana poternica, dok je policija uhapsila osam osumnjičenih za pomaganje.

Velibor Dunjić bio je poznat po mnogobrojnim teškim krivičnim delima. Bio je osuđen na dve godine zatvora zbog napada na lidera LDP-a Čedomira Jovanovića. Prethodno je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva na splavu “Kalipso”, a posle amnestije pušten je iz zatvora u novembru 2012.

mnpress
 

Na jednom od prethodnih suđenja pregledan je video-snimak koji je zabeležila kamera obližnjeg objekta na kojem se, međutim, ne vidi trenutak likvidacije. Takođe su ispitana dva svedoka, koja su ostala pri ranije datim iskazima.

Za ubistvo Dunjića i ranjavanje njegove devojke, kao neposredni izvršilac optužen je Vladimir Ðurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava “Džimis”, koji je u bekstvu.

Uklonili risiver

Aleksandar Ðuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac su zbog neprijavljivanja krivičnog dela takođe bili pod istragom tužilaštva, sa kojim su, međutim, sklopili sporazume o priznanju krivice.

Krajem 2019. godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 16 meseci zatvora Vuka Musića, jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Vladimiru Ðuroviću nakon ubistva.

Musić je tokom suđenja priznao krivicu u celosti. On i drugi već osuđeni su Ðuroviću pomogli tako što su uklonili risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Đuroviću se sudi u odsustvu jer se nalazi u bekstvu, a navodno prema saznanjima on se krije na Malti i bavi se obezbeđenjem jednog noćnog kluba. Taj posao drže odbegli Srbi i Crnogorci povezani sa kriminalnim poslovima. 

Postoje jasne indicije da je Đurović na Malti deo klana koji čine odbegli navijači iz Beograda, a koji rukovodi prodajom narkotika. Najokrutnija grupa Srba okupljena je oko navijačke grupe "Grobari Malta". Krenuli su od ugostiteljstva i obezbeđenja restorana i klubova. Oni su glavni dileri tamo i usko sarađuju sa crnogorskim kriminalcima koji su hapšeni, osim za ubistva i zbog droge i drugih krivičnih dela.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/12/01/64c4e9aeb45738d81958cad3/uhd/64c4e9aeb45738d81958cad3.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958cad3",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/929510_t_1640268341.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam