Nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije: Optuženi iznose odbranu!

16.11.2020

08:36 >> 09:12

0

Suđenje se ponovlja tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, operativcu DB-a

Nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije: Optuženi iznose odbranu!
Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Ponovljeno suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije 1999., nastavlja se danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, čiju je prvostepenu presudu u septembru ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Kako saznajemo, na današnjem suđenju optuženi će moći da detaljno iznesu svoju odbranu, a tužilaštvo i branioci će se izjasniti o dokaznim predlozima suprotne strane.

Suđenje se ponovlja tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, operativcu DB-a Ratku Romiću i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu.

Prema ukinutoj presudi u kojoj je NN lice označeno kao neposredni izvršilac ubistva Ćuruvije, u optužinici, po kojoj se svima sada sudi, tvrdi se da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Pročitajte još:Šok u Bujanovcu: U šupljini stene pronađene granate, pritivtenkovske mine, municija za “zolju”

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica kao direktnog izvršioca u taj slučaj. Apelacioni sud je vratio predmet na ponovno suđenje u Specijalni sud, kako bi se otklonili nedostaci, a dokazi na pravilan način bili analizirani. Prema ukinutoj presudi Ćuruviju je usmrtilo NN lice, a pripadnici Državne bezbednosti su za to pripremili teren.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni Marković, Radonjić, Kurak i Romić.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti. Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”, a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike