Astro – jesen 2020. Mars i Merkur u retrogradnom hodu

07.10.2020

16:00 >> 17:20

0

2020. godina donosi veliku globalnu i ličnu promenu, kaže za 24sedam astrolog Tatjana Veljković

Astro – jesen 2020. Mars i Merkur u retrogradnom hodu
Copyright Pixabay

Retrogradni Merkur se uveliko odomaćio u svakodnevnom govoru kao metafora zbrke, smetnje u komunikaciji, saobraćajne gužve, izgubljenih predmeta i ugovora sklopljenih na našu štetu. Merkur se brzo kreće i retrogradan je tri do četiri puta godišnje, a manje je poznato da i Venera (na 18 meseci) i Mars (na oko 2 godine) takođe prave “zaokrete” u svom hodu.

Ova 2020. donosi veliku globalnu i ličnu promenu, i specifična je, između ostalog, i po tome što su sve tri lične planete (Merkur, Venera i Mars) u retrogradnom hodu. Do sada smo “preživeli” dva Merkura, u periodu februar-mart i jun-jul, i Veneru (13. maj – 25. Jun, u Blizancima), u toku je retrogradni Mars (9. septembar – 14. novembar, u Ovnu), koji će biti “umrežen” sa jesenjim “retro” Merkurom u periodu od 14. oktobra – 3. novembra, u Škorpiji. To praktično znači da postoji velika verovatnoća da komunikacija, akcije i planovi koje započinjete sada (i pored najbolje volje, neke nećete moći da izbegnete) pretrpe reviziju kada Merkur krene direktno, 3. novembra, objašnjava nam astrolog.

Profimedia

Kada se kreću retrogradno, planete od nas traže usporavanje, introspekciju, „pogled unutra“, što mnogima teško pada. Lične planete se odnose na naše lično energetsko polje i živote, tako da svi ponovo procenjujemo te energije u nama samima. Pred nama je reprogramiranje, redefinisanje, revizija prioriteta. To će uticati na odnose i izbore – šta više ne želimo u našim životima, a šta predstavlja vrednost za nas.

Retrogradni Mars se od davnina povezuje sa ratovima i elementarnim nepogodama. Kada bi drevni astrolozi videli situaciju na nebu do Nove godine, u najmanju ruku bi predvideli smak sveta. Ovoga puta ratoborni Mars u ratničkom Ovnu je u trostrukom kvadratu (90 stepeni) sa ne tako miroljubivim planetama Plutonom, Saturnom i Jupiterom (Jupiter sam po sebi važi za dobrotvora, ali u ovoj kombinaciji on može da predimenzionira stvari). U prvoj fazi sva četiri aktera su retrogradna, što znači da su blizu Zemlji i da se njihov uticaj jače oseća.

Profimedia

Trostruki spoj ovih planeta (Jupiter, Saturn, Pluton) se veoma retko dešava i predstavlja prvoklasni astrološki kuriozitet. Naime, trebalo je da prođe punih 735 godina da se ponovo spoje na 20-25 stepeni znaka Jarca. Ovoga puta, moćni trio je “obogaćen” kvadratom (ugao od 90 stepeni) sa retrogradnim Marsom u Ovnu. To se nikada da sada nije dogodilo, tako da nemamo sa čim da uporedimo, i možemo da pustimo mašti na volju.

Treba napomenuti da se ova kvadratura kod svih nas nalazi negde u ličnom horoskopu, i traje od avgusta 2020. do sredine januara 2021. tako da svi zajedno učestvujemo u velikoj globalnoj predstavi. Ovo je “dobitna” kombinacija koja donosi tenziju, ometanje, blokade. Kada kažemo „rat“, on se zapravo i vodi. Na globalnom planu to je rat za razbijanje strukture, rušenje “elite”. Mars u Ovnu su mladi, gnevni ljudi spremni na akciju, nasuprot vladajućoj strukturi, establišmentu– Jupiter, Pluton, Saturn u Jarcu, koji na sve načine, manipulacijom ili silom pokušava da održi postojeće stanje.

Profimedia

Lako je izaći na crtu “spoljnim”, neprijateljima, ali – kako da izađemo na kraj sa otporima i tenzijama u nama samima, koji su aktivirani ovim astrološkim uticajem? Nešto jako želimo, a ne može da se desi trenutno, ne možemo ništa da uradimo brže, ne možemo da započnemo nešto. U nekim slučajevima, otpor dolazi od nas samih – „nisam dovoljno dobar, nemam iskustva, star sam“. Treba osvestiti koja uverenja i strahovi nas blokiraju.

Vrhunac retrogradnog perioda je 14. oktobra, kada se Mars u Ovnu nađe nasuprot Sunca u Vagi, i istovremeno formiraju kvadrat sa planetama u Jarcu, a 16. oktobra imamo mlad Mesec u Vagi. To donosi početak, inicijativu, akciju, pokret, brzinu, zaključuje astrolog Tatjana Veljković.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike