Naučnici upozoravaju: Dve doze vakcine nisu dovoljne protiv omikrona

11.12.2021 | 06:06

Procenjuje se da će više od polovine svih novozaraženih u Velikoj Britaniji biti zaraženo omikronom do sredine decembra

Copyright Profimedia

Naučnici iz Velike Britanije upozoravaju da dve doze vakcine protiv korona virusa nisu dovoljne da spreče zarazu omikron varijantom, prenosi BBC.

Rana analiza slučajeva omikron i delta varijanti u Velikoj Britaniji pokazala je da je vakcina bila manje efikasna u zaustavljanju novog soja. Međutim, treća doza značajno je povećala zaštitu, na oko 75 posto.

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost objavila je da će vakcina i dalje verovatno pružiti dobru zaštitu od teškog oblika zaraze koji bi inače zahtevao bolničko lečenje. Zabrinutost o slabijoj efikasnosti vakcine pojavila se nakon otkrića omikrona, mutirane varijante virusa.

Naučnici su analizirali podatke iz 581 slučaja zaražavanja omikronom i hiljadu slučajeva zaraze deltom kako bi izračunali koliko su vakcine bile efikasne protiv novog soja. Istraživanje je pokazalo veliki pad efikasnosti vakcine AstraZeneke i značajan pad za dve doze Fajzera. Međutim, treća doza povećala je zaštitu od pojave simptoma korona virusa na između 70 i 75 odsto.

Procenjuje se da će više od polovine svih novozaraženih u Velikoj Britaniji biti zaraženo omikronom do sredine decembra i da će, ako se taj rast nastavi nesmetano, do kraja ove godine biti više od milion zaraženih.

Ove rane procene treba uzimati s oprezom, ali one ukazuju da nekoliko meseci nakon druge doze vakcine postoji veći rizik od zaraze omikronom u poređenju s deltom. Naučnici očekuju da će vakcine svejedno pokazati veću zaštitu od ozbiljnih komplikacija te pozivaju ljude da se vakcinišu.
 

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug