Brankica Janković: Kovid propusnice nisu diskriminacija, država ima pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja

24.10.2021 | 08:42

Autor: I. P.

Kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite - tako su i ograničenja kretanja ili zahtevanja posebnih ulazaka u zatvorene objekte - legitimne

Copyright TV Prva printscreen

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da kovid propusnice ne predstavljaju diskriminaciju.

- Često su me pitali da li se ovde radi o nekoj pozitivnoj diskriminaciji. Diskriminacija je diskriminacija, ona je štetna društvena pojava i zabranjena je zakonom. Ovde se ne radi ni o pozitivnoj ni o negativnoj diskriminaciji, rekla je poverenica za RTS.

Kako kaže, država ima legitimno pravo da sprovodi mere za zaštitu zdravlja stanovništva, u ovom slučaju se radi o velikoj urgoženosti svih nas od širenja virusa, ta borba i dalje traje. Kao što je vakcinacija legitimna mera zaštite - tako su i ograničenja kretanja ili zahtevanja posebnih ulazaka u zatvorene objekte - legitimne.

U Srbiji je sinoć u 22 sata, u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, stupila na snagu obaveza o posedovanju validnih kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Posedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove i slučne objekte od 22 sata.

Od sinoć je takođe počela kontrola kovid propusnica, a novčano kažnjavanje počeće od ponedeljka.

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović ranije juče je rekla da će oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija kontrolisati kovid propusnice.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam