Načelnik VMA: Vojna bolnica Karaburma radi punim kapacitetom, na intenzivnoj nezi nema vakcinisanih

05.09.2021

09:15 >> 09:44

0

Autor: P.Š.

Pacijenti su u starosnoj dobi od 16 do 92 godine

Načelnik VMA: Vojna bolnica Karaburma radi punim kapacitetom, na intenzivnoj nezi nema vakcinisanih
Copyright Printscreen/Youtube/Tv Pink/Novo jutro

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je da nema mesta opuštanju i da je vakcinacija spas.

Da se pogoršava epidemijska situacija u zemlji vidimo i po tome što vojna bolnica Karaburma ponovo radi punim kapacitetom. Otvoren je objekat K2 i primljeni su prvi pacijenti,  izjavio je Vukosavljević za RTS.

– Prateći epidemiološku situaciju videli smo da treba da svoje kapacitete maksimalno angažujemo i to smo učinili od petka – kaže načelnik VMA.

Pročitajte još:

Već danas u objektu K2 koji ima 40 postelja, 28 je popunjeno, a 102 pacijenta su u bolnici.

Govoreći o kliničkoj slici pacijenata, kaže da se ne razlikuje puno kako je u ostalim crvenim zonama. U intenzivnoj nezi nema nijednog vakcinisanog, to je apel da shvatimo da vakcinacija radi, istakao je Vukosavljević.

– Neko kaže pa ja sam vakcinisan, dobio si lakši oblik i prošao si kako treba, ali nisi završio na respiratoru – navodi načelnik VMA.

Prema njegovim rečima, pacijenti su u starosnoj dobi od 16, 22 do 92 godine.

Govoreći o mogućem ponovnom aktiviranju Arene, kaže da bi voleo da Arena ostane u funkciji onoga što smo videli u prethodnim danima – da se radujemo odbojkašicama, a da bolnice koje si bile planirane za kovid ostanu.

– Na VMA kao nekovid ustanovi koja funkcioniše od marta prošle godine, pa do 5. maja kada smo se ovde videli, imali smo priliku da vidimo da je na desetine pacijenata dolazilo a bili su asimptomatski, a na ulazu ima tačna procedura i prema kliničkoj slici svakog zbrinemo u kovid ustanovu – kaže Vukosavljević.

To sve utiče puno na nekovid rad – potreban je dodatni oprez, pooštrene mere na prijemno-trijažnom delu i centru hitne pomoći, kaže on i dodaje da se Infektivna klinika VMA ne gasi, preko 120 posto je popunjena.

Infektivna klinika KCS radi samo u kovid režimu, sve ostalo što treba zbrinjava jedina Infektivna klinika VMA, podvukao je Vukosavljević.

Osvrćući se na broj zaraženih zdravstvenih radnika, on kaže da su 32 radnika zaražena po podacima od petka. Reč je o lakšoj kliničkoj slici, svi su u kućnoj izolaciji, a desetak njih je revakcinisano.

– Nemojmo se opuštati, sprovodimo epdimiološke mere, kada smo bliže u razgovoru ili navijanju treba nositi zaštitne maske – navodi on.

Pročitajte još:

Vukosavljević kaže da je oko 75 odsto zdravstvenih radnika revakcinisano, ima 10 odsto onih koji su preležali i primili buster dozu, 5 odsto je onih koji ne mogu da prime vakcinu zbog hroničnih teških bolesti.

– Vakcinacija je spas, treba vratiti slike sa početka vakcinacije, prvi su rame poturili svi zaposleni u bolnici na Karaburmi, a onda i zaposleni na VMA. Svi mi kružimo, 95 odsto osoblja je angažovano sa VMA i komanda je u VMA – zaključio je Vukosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike