Umesto potrvde o vakcini postojaće drugi uslov za letovanje u Grčkoj: Direktor JUTE kaže – to je idealno!

16.01.2021

19:57 >> 08:57

0

PCR testove zameniće brzi antigentski koji bi se radili na granici Grčke

Umesto potrvde o vakcini postojaće drugi uslov za letovanje u Grčkoj: Direktor JUTE kaže – to je idealno!
Copyright Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh)

Nakon što je minister turizma Grčke juče obelodanio lepu vest da potvrda o vakcinaciji “ni u kom slučaju neće postati uslov za ulazak u ovu zemlju”, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) ocenio je ovo kao dobru, pa čak i idealnu vest.

Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh, File

Grčki minister turizma Haris Teoharis nedavno je rekao da, kada počne masovna vakcinacija sertifikat o potvrdi imunizacije biće glavni uslov za putovanja, dok za one koji se nisu vakcinisali moraće sa sobom da ponesu dokaz o negativnom PCR testu.

Ipak, stvri su se promenile kada je on rekao da vakcina neće biti uslov za ulazak u zemlju i da je prvobitnom izjavom želeo da potrese Evropu kako bi postigao efekat međusobne koordinacije između zemalja.

Tanjug/Strahinja Aćimović

– Želeo bih da razjasnim šta je naša zemlja u premijerovom pismu ostalim članicama EU uopšte predložila, jer je došlo do nesporazuma. Pre svega, čini se da je pismo imalo efekat koji smo želeli da postignemo, odnosno da “protrese” Evropu da konačno može da se koordiniše. Koordinacija je neophodna i naša zemlja prednjači u ovoj oblasti. Ne smemo ići korak unazad- poručio je on za televiziju “Skaj” I dodao da ove godine ograničenja kretanja turista mora doći.

Dve mogućne opcije

Kako je istakao, PCR testovi najverovatnije neće biti u opticaju, već će ih zameniti brzi testovi, koji su brži i jeftiniji, a omogućiće putnicima manje neprijatnosti.

To znači da osobe koje se nisu vakcinisale biće testirane, ali ostaje da se vidi na osnovu odluka odbora da li će se testovi obaviti na svima.

To je odlično!

Ovu odluku direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić ocenio je kao idealnu i poručio je da je to ono za šta su se zalagali.

Tanjug/Tanja Valič

– Potpuno ukidanje mera teško da će biti moguće, iz tog razloga smo se i borili za ovaj metod – uvođenja brzih testova i testranja na granici. Oni su pouzdani, brzi i znatno jeftiniji od PCR testa – koštaju oko 30 evra.  Iako se još uvek ne zna ko će snositi ovaj trošak, računica je jasna. Smatram da bi definitivno donošenje ove odluke značilo i jednostavniju proceduru za putnike, pa je ujedno i jedno od najboljih rešenja – poručio je on.

Kako ministar turizma Grčke nije precizirao da li će ova odluka važiti i za našu zemlju ili samo za članice Evropske unije, Seničić kaže da se nada da će rešenje biti jednako za sve.

Najavljeni pregovori

– Nadam se da će važiti i za nas, Srbi su stalni i brojni gosti u Grčkoj, pa ne verujem da ćemo biti izuzeti sa tog spiska. Ipak, sve će nam biti poznato 21. januara, nakon onlajn sastanka Minisarstva turizma naše zemlje sa predstavnicima Grčke, gde će se raspravljati o modelima dalje saradnje vezane za putovanja – otkrio je direktor JUTE.

Pročitajte još
On dodaje i da su pregovori i određene akcije sa  Turskom, Egiptom, Španijom, Italijom i Crnom Gorom takođe započete.

Podsećamo, ministarska turizma Tatjana Matić je već razgovarala sa Grcima i tražila je da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Građani Grčke inače sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike