Načelnik VMC upozorava: Bolnica nam je puna, epidemija daleko od smirivanja

10.02.2021 | 08:31

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Epidemija je daleko od kontrole, imamo trenutno 82 pacijenta sa teškim pneumonijama, naveo je pukovnik Ivo Udovičić

Copyright Profimedia

Načelnik Vojnomedicinskog centra “Karaburma”, pukovnik Ivo Udovičić upozorava da je situacija u VMC Karaburma ozbiljna i da poslednje brojke ukazuju da je epidemija Kovid-19 “daleko od smirivanja”.

-Nažalost, bolnica nam je puna. Ona je puna poslednje dve-tri nedelje. Epidemija je daleko od kontrole, imamo trenutno 82 pacijenta sa teškim pneumonijama”, naveo je Udovičić za RTS .

Precizirao je da je trenutno sedam pacijenata na respiratoru životno ugroženih te da se “opet traži mesto u intenzivnoj nezi”.

On je dodao da se vrlo često dešava da oni koji imaju lake pneumonije, a smešteni su, primera radi, u Arenu, dolaze u ustanovu na Karaburmu, jer im se stanje pogoršava.

STAROSNA STRUKTURA ŠARENOLIKA

Copyright Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue)

Kako je kazao, šarolika je starosna struktura obolelih, a većina je radno sposobnih, od 40-60 godina.

-Ima pacijanata koji su došli sa Kopaonika. Baš imamo jednog čoveka od 40 godina koji je u veoma teškom stanju. Neki su se zarazili između dve doze vakcine. Jedan od razloga što su se ljudi opustili je i vakcinacija i želim da kažem da je dobro da imamo masovnu vakcinaciju i mogućnost izbora vakcine, ali moramo biti odgovorni, strpljivi i ozbiljni svi – upozorio je.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, mnogi od onih koji su izlečeni i odu kućama iz VMC Karaburma, odu sa, kako navodi, teškim oštećenjima i promenama na plućima, kao posledicom pneumonija.

Prema poslednjim informacijama, u kovid bolnicama u Beogradu – KBC “Zemun” i “Dragiša Mišović”, kao i u novoj bolnici u Batajnici, raste broj novozaraženih od Kovid-19 poslednjih nekoliko dana, javio je jutros RTS.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RTS/Tanjug