Dr Stevanović: Jasno je da disciplina popušta, sve je više onih sa teškom kliničkom slikom; Sada smo na prekretnici!

12.02.2021 | 10:32 >> 11:29

Autor: R.M.

Direktor Infektivne klinike KCS je objasnio da se situacija trenutno lomi da li će nastaviti da raste broj obolelih

Copyright Tanjug/Nikola Andjic

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je danas, nakon sastanka načelnika kovid klinika sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da su vrlo zabrinuti za razvoj dalje situacije u vezi sa koronom.

– Imali smo trend opadanja broja obolelih, a nama je značajno i opadanje broja obolelih na bolničkom lečenju. Zahvaljujući tome, jedan deo kapaciteta van Beograda je počeo da se vraća u ne kovid sistem – rekao je on.

Copyright Tanjug/Nikola Andjic

Stevanović je dodao da je KBC Zvezdara vraćen u svoju osnovnu namenu, a KBC Bežanijska kosa bi trebalo od ponedeljka da se vrati ukoliko se situacija ne pogorša.

– Nažalost, nemamo mogućnost da nove bolnice vratimo u ne kovid sistem zato što broj obolelih raste poslednjih dana, kao i potreba za hospitalnim tretmanom. Ono što posebno zabrinjava to su sada, uglavnom, pacijenti sa težim kliničkim slikama koji su za veću brigu, koji zahtevaju ozbiljniju terapiju i dugotrajnije lečenje – rekao je on.

Brine situacija na duže staze

Stevanović je naglasio da posebno brinu “posledice na duže staze” od nekoliko narednih dana, u smislu da jedan broj zaraženih ima aktivnosti poput zimovanja, boravcima na planini, ugostiteljskim objektima…

– Jasno je da disciplina, donekle, popušta. Znam da je svim građanima dosta kovida i restriktivnih mera, to traje već godinu dana. Ono što je činjenica je da to traje godinu dana i onima koji su u kovid sistemu i koji se maksimalno trude da pomognu svakom pacijentu – rekao je on.

Copyright Tanjug/Nikola Andjic

Situacija se lomi

Stevanović je objasnio da se situacija trenutno lomi u smislu toga da li će nastaviti da raste broj obolelih ili će doći do stabilizacije.

– Molim sve građane koji žele da se vakcinišu da zapamte ono što svi ponavljamo, prva doza vakcine ne garantuje zaštitu! Potrebno je da se prime obe doze i da prođe 10 do 15 dana da se smatramo adekvatno zaštićenim – rekao je Stevanović i dodao da postoje pacijenti koji su se zarazili između dve doze.

Stevanović je objasnio da to nije infekcija koja posledica vakcinacije već je skupljena usput jer vakcini nije dato dovoljno vremena da odradi ono šta treba.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam