Produvaće nam kosti: Spremite se za košavu orkanske jačine, duvaće danima

03.12.2020 | 19:22 >> 09:40

Autor: Milica Vujović

Udari vetra će dostići jačinu od 120 kilometara na čas, upozoravaju meteorolozi

Copyright Profimedia

Spremite kape, šalove i vindjakne, jer se od četvrtka pa do ponedeljka, prema najavama meteorologa, očekuje jak  jugoistočni vetar, koji će u košavskom području da dostigne udare olujne jačine od čak 120 kilometara na čas!

Ovaj olujni i nemilosrdni vetar, čija će brzina da dostigne trostruku, pa i četvorostruku vrednost uobičajne brzine košave, narednih dana neće nam dati mira, a to potvrđuje i najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Copyright Printscreen

– Na području južnog Banata očekuje se u četvrtak i petak jak olujni i jugoistočni vetar, košava, maksimalne brzine od 24 do 28 metara u sekundi – navodi se u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U najavi RHMZ piše i da će do 6. decembra, u košavskom području, biti vetrovito sa umerenim i jakim, jugoistočnim vetrom.

Biće jako

U pitanju je košava toplog karaktera, pa nema bojazni od zahlađenja, ali zato će udari vetra da dostignu i jačinu od 120 kilometara na čas, istakao je za “24sedam” meteorolog “Weather to umbrella” Đorđe Đurić.

– U košavskm području, u Pomoravlju i u Podunavlju duvaće jak, na udare i olujni jugoistočni vetar, na jugu Banata sa orkanskim udarima i do 120 kilometra na čas. Košava će u petak i tokom vikenda biti topla – objasnio je Đurić.

Copyright Profimedia

Ovaj metorolog je za naš portal istakao da je uzrok ove jake košave velika razlika vazdušnog pritiska jer se trenutno nalazimo između dva ciklona.

Pročitajte još: Bizarno: Predviđaju čas i razlog smrti, da li ćete biti kremirani ili pokopani

– Srbija će se do nedelje nalaziti između snažnog anticiklona čiji je centar iznad Rusije, dok se sa Atlantka, preko zapadne Evrope i sa centralnog Mediterana, očekuje serija snažnih ciklona, uz veoma nizak vazdušni pritisak. Dakle, iznad Srbije i regiona biće uspostavljen veoma izražen gradijent vazdušnog pritiska i jako južno strujanje, uz pojačan jugoistočni vetar – poručio je Đurić.

Snega ni na vidiku

Copyright Privatna arhiva

I, dok zemlje regiona mogu da se pohvale prvim pahuljama, ali i stabilnim snežnim pokrivačem, meteorolog Đurić otkriva da će temperature u našoj zemlji u narednom periodu biti znatno iznad proseka.

– U nastavku sedmice temperature u Srbiji biće iznad prosečnih vrednosti i tokom dana temperature će uglavnom iznositi oko 10 i više stepeni, a neće više biti ni jutarnjih mrazeva. Dakle, nakon veoma hladnog i suvog početka decembra, prvu polovinu ovog meseca obeležiće znatno toplije vreme, uz temperature više od proseka. Pravu zimu ne treba očekivati do sredine meseca – naveo je on i dodao da će u “drugoj polovini decembra biti hladnije, uz česta prolazna naoblačenja, sa padavinama mešovitog karaktera u nižim predelima”.

Pročitajte još: Otkrivamo: Na šta i kako deluje “Fajzerova” vakcina kada se ubrizga u organizam

Đurić poručuje i da se u četvrtak u našoj zemlji čekuje pretežno oblačno, vetrovito i malo toplije vreme, a u većini mesta biće suvo.

Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Najniža temperatura kratće se od -3 do 1 stepen, a najviša od 6 do 10 stepeni.

– U petak i subotu u većem delu sledi umereno oblačno, vetrovito, uglavnom suvo i osetno toplije vreme. Od nedelje pretežno oblačno, toplo i vetrovito, mestimično slaba kisa – najavio je on.

Disaćemo čistiji vazduh
Vazduh u našoj zemlji je u prethodnom mesecu bio izuzetno zagađen, što je, kako kaže Đurić, rezultat delovanja anticiklona, visokog pritiska, veoma slabog strujanja vazduha i temperaturne inverzije i magle.
– Naravno i izduvnih gasova i industrijskih postrojenja. Sada će doći do značajnijeg poboljšanja i to zahvaljujući vetrovitm vremenu. Dakle, u prvoj polovini decembra udisaćemo znatno čistiji vazduh u odnosu na vazduh tokom novembra – naveo je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam