Važno otkriće njujorških naučnika: Ko je preležao kovid 19, dovoljno je da primi jednu dozu vakcine?

22.03.2021

06:48 >> 09:49

0

Oni koji su imali kovid, nakon dobijanja samo jedne doze vakcine, za nekoliko dana razvili su antitela

Važno otkriće njujorških naučnika: Ko je preležao kovid 19, dovoljno je da primi jednu dozu vakcine?
Copyright Tanjug/AP Photo/Arnulfo Franco

Osobe koje su preležale kovid 19 i primile samo jednu dozu vakcine podjednako su zaštićene, ili čak i bolje, od nekoga ko nikad nije imao ovu infekciju i dobio je dve doze vakcine, pokazalo je novo istraživanje obavljeno iz Njujorka.

Naime, kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu “New England Journal of Medicine”, oni koji su imali kovid su nakon dobijanja jedne doze vakcine za samo nekoliko dana razvili antitela.

– I to od deset do dvadeset puta brže, a nivo antitela bio je od 10 do 45 puta veći nego kod onih koji nisu bili zaraženi koronavirusom pre primanja dve doze vakcine – navodi se u studiji.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Na taj način, kako kaže koautorka studije profesorka Medicinskog fakulteta “Icahn” dr Vivijan Simon, pokazali su da je odgovor antitela na prvu dozu vakcine kod ljudi sa preležanom zarazom i već postojećim imunitetom jednak ili čak premašuje imunološki odgovor od onih koji nisu imali kovid a primili su dve doze.

Telo je već pripremljeno

Prema njenim navodima, razlog za jači odgovor  leži u činjenici da je telo već „pripremljeno“, što znači da su imune ćelije naučile kako da prepoznaju spike protein virusa – antigen koji formira osnovu za vakcinaciju.

Ono što je posebno zanimljivo jeste to da je istraživanje pokazalo da posle druge doze nije povećan broja antitela u organizmu, pa je stoga dr Simon predložila da se, ako je istorija infekcije osobe nepoznata, pomoću skrininga (pregled ili test koji utvrđuje rane faze bolesti)  utvrdi da li su pojedincu potrebne jedna ili dve doze.

Logičan sled

Printscreen/Youtube, TV Happy

Sa njom se složio i srpski infektolog prof. dr Dragan Delić, koji je za 24sedam rekao da je ovo otkriće logičan sled događaja, kao i da treba ozbiljno razmišljati u ovom pravcu kada je reč o vakcinaciji naših građana.

– Ima logike, a ova studija je nešto na šta se dugo čekalo. Pitao sam se zašto se onima koji su preležali kovid daju dve doze, kada se zna da oni prirodno razvijaju imunitet na zarazu. Smatram da je jedna doza sasvim dovoljna – naveo je on, i objasnio:

– U tom smislu, sama bolest predstavljala bi prvu dozu, dok bi ta prva doza zapravo bila revakcinacija i dolazilo bi do jačeg imunog odgovora. Pojedine kompanije već sada proizvode vakcine koje se daju samo u jednoj injekciji. Na taj način imali bismo još jedan benefit – sačuvali bismo količine vakcina za one kojima su najpotrebnije, a ekonomski aspekt takođe bi bio manje pogođen – smatra naš sagovornik, i dodao da je prethodno potrebno uraditi ozbiljna klinička ispitivanja, kako bi se utvrdilo koliko dugo traje zaštita posle prve doze i da li je ona dovoljna da zaštiti od novih sojeva virusa.

Ovaj pristup se već razmatra u zemljama poput Francuske i Kanade, a istraživači pozivaju na promenu politike javnog zdravlja i u drugim zemljama.

Pročitajte još
Podsećamo, trenutno postoje dve odobrene vakcine protiv kovida 19 koje se daju u jednoj dozi – “sputnjik lajt” i vakcina “Džonson i Džonsona”, dok je za ostale, nama dostupne  – “Fajzerovu” vakcinu, kinesku i rusku “sputnjik Ve”, potrebno dati dve doze u razmaku od tri do četiri nedelje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike