Dr Svorcan: Količina kiseonika koja se potroši za dan, ranije se trošila za pola godine! KBC "Zvezdara" 95 odsto popunjena!

04.04.2021 | 08:04 >> 09:52

Autor: M.V.

Direktor KBC Zvezdara objasnio je da se određen broj vakcinisanih zarazio koronavirusom, ali da oni imaju lakšu kliničku sliku i zdravi se vraćaju kući

Copyright Dr Petar Svorcan Tanjug/Dragan Kujundžić

Intezivne i poluintezivne nege Kliničko-bolničkog centra Zvezdara su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno je na mehaničku ventilaciju, ističe prof. dr Petar Svorcan, direktor ovog centra i dodaje da se količina kiseonika koja se potroši za dan, ranije trošila za šest meseci.

Prof. dr Petar Svorcan je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da su u poslednja dva dana u ovoj bolnici imali 80 prijema, a isto toliko i otpusta. Kako je poručio, kapaciteti KBC “Zvezdara” popunjeni su 95 odsto.

Copyright Tanjug/AP Photo/Felipe Dana)

– Ima još slobodnih mesta, ali preko 95 odsto kapaciteta je popunjeno. Intezivne i poluintezivne nege su skoro pune, a 12 najtežih pacijenata je intubirano i stavljeno je na mehaničku ventilaciju. Klinička slika je ozbiljna to vidimo i kroz potrošnju kiseonika. Naša potrošnja kiseonika sada na dnevnom nivou kreće se između pet i po i šest tona kiseonika, što je u vreme kada smo bili u ne-kovid režimu bilo dovoljno za nekoliko meseci, čak i za pola godine – objasnio je direktor KBC “Zvezdara”.

Na pitanje kakva je starosna struktura pacijenata u bolnici, on kaže da je najviše pacijenata srednje životne dobi i da većini odmah po prijemu treba kiseonik, a neki idu pravo na intenzivnu negu.

– Sva godišta su zastupljena, najmlađi pacijent nam je imao 23 godine, a nastarija osoba 96 godina. U ovom trenutku dominiraju pacijenti srednje ka starijoj životnoj dobi, a kliničke slike su srednje ka teškoj kliničkoj slici. Većina pacijenata zahteva kiseonik odmah po prijemu u bolnicu, a neki nažalost moraju direktno da idu na intenzivnu negu i na neki od modova ventilacije – napominje dr Svorcan.

Zaražavanje nakon primljene vakcine

Dr Svorcan navodi da se određen broj vakcinisanih zarazio koronavirusom, ali da oni imaju lakšu kliničku sliku.

Copyright AP Photo/Matthias Schrader, FILE)

– Ima i vakcinisanih pacijenata, to nije ništa neočekivano, to su pretežno osobe koje ili nisu kompletno vakcinisane ili su zaražene odmah posle primljene druge doze. Veoma je bitno istaći da ti pacijenti imaju lakšu kliničku sliku i da vakcina štiti od teške kliničke slike, intezivne nege, mehaničke ventilacije i spasava živote. Ti pacijenti koji su vakcinisani se živi i zdravi vraćaju svojoj kući – ističe on i napominje da se u klinici kojom upravlja dosad vakcinisano 700 zaposlenih.

Apelovao je na građane da se vakcinišu jer vakcina nema alternativu i spašava život.

O snimcima kola

– Imamo četiri vakcine na raspolaganju, može da se bira, tako da još jednom apelujem – nemojte da propustimo ovu šansu, imamo ‘oružje’ u rukama, možemo da uđemo u mirnije vode, da prevladamo ovu sadašnju situaciju, nemojte da se posle kajemo zašto to nismo uradili – poručio je direktor KBC “Zvezdara”.

On se potom osvrnuo i na snimke kola ispred spomenika, koji, prema njegovim rečima, izazivaju gorčinu kod zdravstvenih radnika.

Pročitajte još
– Ja dolazim iz crvene zone gde se godinu dana borimo protiv korone i lečimo najteže pacijente. Svi zdravstveni radnici kada vide ovakve slike osećaju gorčinu i bes jer znaju da će se to nepoštovanje mera na kraju reflektovati kroz povećane prijeme u naše bolnice i kroz popunjenost bolnica do maksimalnih kapacieta. Taj broj ljudi koji se okupio da igra kolo, otići će na razne strane, proširiće virus i po svojoj porodici, okolini, rodbini, na radnom mestu i taj broj će maksimalno rasti – ističe dr Svorcan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam