"Odgovor 2021": Vojska Srbije i policija izvode vežbu na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" (FOTO)

17.04.2021

09:05 >> 11:43

0

Autor: M. I.

Zadatak helikoptera Mi-35 na današnjoj vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvr?

"Odgovor 2021": Vojska Srbije i policija izvode vežbu na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade" (FOTO)
Copyright Printscreen

Završnica Združeno taktičke vežbe “Odgovor 2021” koju izvode pripadnici Vojske Srbije i policije izvedi se na poligonima “Orešac” i “Pasuljanske livade”.

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa „gama“ koji će učestvovati na vežbi, a pred početak vežbe poleteće i jurišni avioni “orao”.

Zadatak helikoptera Mi-35 na današnjoj vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Promo/Ministarstvo odbrane

Helikoperi Mi-35 zbog vrhunskih performansi, u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu “leteći tenkovi”, a u Rusiji “krokodili”.

Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavkom helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, značajno je unapredilo svoje operativne sposobnosti, što je i veliki iskorak u tehničkom i tehnološkom smislu.

Promo/Ministarstvo odbrane

Srbija je posle više od 25 godina nabavila devet “Erbasovih” savremenih višenamenskih helikoptera H-145M, najsavremenijih u svojoj klasi, od čega pet za Vojsku Srbije,koji su u naoružanje uvedeni prošle godine. Time je nastavljeno opremanje Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koja značajno doprinosi jačanju njenih odbrambenih kapaciteta i operativnih sposobnosti.

U vežbi “Odgovor 2021” učestvuje oko 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije. Svoje sposobnosti prikazaće pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Printscreen

Vežbi, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, saopštila su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Predsediku predat raport

Predsedniku Srbije predat je raport, čime je zvanično počela vežba “Odgovor 2021”.

Vučiću je predstavljeno kako će igledati vojna vežba koja je iscenirana tako da oslika hipotetičku situaciju u kojoj je došlo do zaoštravnaje političkih odnosa u svetu i regionu usled krize koju je prouzrokovala epidemija koronavirusa.

Printscreen

Objašnjeno je da se vojna vežba sastoji iz više scenarija i obuhvata radnje odbrambenih jedinica na kopnu, vazduhu i vodi.

Oslobađanje talaca

Angažovano je osam vazduhoplova, 22 borbena-oklopna vozila sedam desantnih čamaca, sedam sistema bespilotnih letelica, kao i druga borbena tehnika.

Vežba se izvodi po scenariju – Teroristička grupa izvršila je napad na objekte farmaceutske industrije u Vršcu. Teroristi su uspeli da se izvuku u rejon sela Orešac.

U nizu napada izvršili su otmicu autobusa i automobila i drže ih kao taoce.

Brigada za specijalne operacije MUP-a u saradnji sa Antiterorističkom jedinicom i u sadejstvu sa ratnim vazduhoplovstvom i PVO i Helikopterskom jedinicom ima zadatak da neutrališe terorističku grupu, neutrališe teroriste i oslobodi taoce.

Specijalni timovi sa vode upadaju u objekat i neutrališu teroriste.

Signal Sunce označio je završetak prvog dela vežbe na vojnom poligonu “Orešac”.

Drugi deo vežbe na “Pasuljanskim livadama”

Predsednik Srbije stigao je na poligon “Pasuljanske livade” gde se održava drugi deo pokazne vežbe i sposobnosti pripadnika vojske i policije.

Izuzetnu preciznost i vatrenu moć pokazao je artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovnu odbranu „Pancir S1“, koji se smatra jednim od najsavremenijih PVO sistema svoje klase na svetu. Njegov zadatak biće uništavanje grupe neprijateljskih vazduhoplova topovima 30 milimetara.

Reč je o sistemu koji obezbeđuje uništenje širokog spektra ciljeva, male odrazne površine, brzine cilja do 1.000 metara u sekundi uključujući i masovne nalete u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji na daljinama do 20 kilometara i visinama do 15 kilometara.

Oklopna četa dejstvuje po neprijatelju uz vatrenu zaštitu bataljonske baterije.
Vežba je nastavljena prikazom dejstva teknkovske čete koja neutrališe ciljeve na velikim daljinama. Tenkovska četa dejstvuje sa sedam prijektila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike