Dr Tiodorović: Situacija se ne smiruje dinamikom koju smo očekivali, ima dece u ozbiljnom stanju

18.04.2021

09:18 >> 09:44

0

Autor: J.S.J.

Izvor: RTS/Tanjug

Dr Branislav Tiodorović je naveo da ima i dece koja su u ozbiljnoj situaciji

Dr Tiodorović: Situacija se ne smiruje dinamikom koju smo očekivali, ima dece u ozbiljnom stanju
RTS printscreen

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, izjavio je jutros da se iz vanredne prešlo u nepovoljnu epidemijsku situaciju, ali da to ne važi za celu zemlju, kao u Novom Pazaru i oko Novog Pazara.

Situacija se ne poboljšava dinamikom koju su očekivali, kako je rekao epidemiolog gostujući na RTS-u.

Tiodorović je rekao da postoji značajno smanjenje broja novih slučajeva korona virusa.

-Može se reći da imamo malo smanjenje broja prvih pregleda i da postoji smanjenje broja primljenih u bolnice. Još imamo visoku cifru onih koji fatalno završe. Najvažnije je kontrolisati radno aktivno stanovništvo, a oni koji fatalno završe su stariji hronični bolesnici -kazao je Tiodorović za RTS.

On je naveo da ima i dece koja su u ozbiljnoj situaciji.

-Podaci govore da su oni pod kontrolom, ali da su u teškoj situaciji. Ako se kaže da su neka deca u Kragujevcu, Nišu, Beogradu na respiratoru, onda to govori o njihovom stanj – ukazao je Tiodorović.

Na pitanje šta zna o stanju četvorogodišnjeg dečaka koji je na respiratoru u Nišu i bebe u Kragujevcu, onaje odgovorio da ne zna ništa novo, sem da se pedijatri bore za njihov život.

-Radi se u oba slučaja o stečenom oboljenju. Ta deca koja imaju predispozicije, na njih se mora posebno paziti, a njihovi roditelji treba da razmišljaju o tome da im se ne donese virus i ne napravi još veći problem nego što ga imaju – ističe Tiodorović.

Istakao je da deca moraju da pođu u školu jer je to preka potreba.

– Ona je došla i sa strane pedagoga, psihologa. Čak su i deca govorila jednim dobrim procentom da bi ipak više želela da uče u školi, a da onlajn bude zastupljen koliko mora. Oni će ići po sistemu koji smo primenjivali i koji će se nadalje primenjivati – kaže Tiodorović.

U TOKU ISPITIVANJA VAKCINACIJE KOD DECE

AP Photo/Michael Probst

Prema njegovim rečima, vrše se ozbiljna ispitivanja vakcinacije kod dece.

– Mlađi od 18, odnosno 16 godina ne mogu da se vakcinišu, a vrlo je važno zaštititi ih. Prisutna su velika ispitivanja, pa “Fajzer” radi to sa decom od 7 do 15 godina i da će možda do kraja godine da se postavi da deca mogu da prime tu vakcinu.

Pročitajte još

Tu situaciju smo imali sa gripom, doduše istraživanje je mnogo duže trajalo. Ali, se sa uzrasta od 15 spustilo na sedam godina, pa se sada zna da protiv gripa sa predlogom pedijatra mogu da se vakcinišu i deca iznad šest meseci – kaže Tiodorović.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti