Vakcine protiv koronavirusa nisu čarobni štapić, ali su deo rešenja

30.12.2020 | 20:59 >> 10:12

Autor: M. I.

Vakcine ne štite 100 odsto, ali one su tu da obezbede da neko ko oboli, ne dobije težak oblik bolesti, kazao je dr Milanko Šekler

Copyright Tanjug/Zoran Žestić
Pročitajte još:

U Srbiji je počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prvu vakcinu primila je premijerka, nekoliko lekara i više stotina starijih od 65 godina u domovima za stare u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

– Sve vakcine su prošle sva ispitivanja bezbenosti. Nuspojave se pokazuju posle nekoliko nedelja. Jednocifren je broj ozbiljnih reakcija na Fajzerove vakcine – rekao dr Srđa Janković, epidemiolog i član Kriznog štaba, u emisiji Upitnik na RTS.

Na to se nadovezao i Milanko Šekler, doktor veterinarske medicine, koji je rekao da će se vakcinisati.

– Vakcine ne štite 100 odsto, ali ona je tu da obezbedi da neko ko oboli, ne oboli od teškog oblika bolesti i umre. Prilikom prijema druge doze očekuje se veći broj reakcija i nuspojava, što je normalno. One nisu čarobni štapić, ali su deo rešenja – kaže Šekler.

Govoreći o kvalitetu vakcina, on je kazao da bi primio rusku vakcinu, a u slučaju da zna da je preležao koronavirus, primio bi kinesku, jer sadrži mrtav virus, a samom tim povećava i broj antitela.

– Fajzerovu i Moderninu primio bih kada ne bih imao nijednu drugu – rekao je Šekler.

Janković: Prvi ću se vakcinisati

Dr Srđa Janković je rekao da reakcije na vakcinu moraju da se podele ne blage i očekivane, kao i da su sve vakcine, koje su prošle registraciju bezbedne.

Pročitajte još:

On je dodao da će se vakcinisati kada vakcinacija dođe na red, u ustanovi u kojoj radi, i da će to učiniti među prvima kakako bi dao primer.

– Sve vakcine koje prođu rigoriznu kontrolu su bezbedne za upotrebu. To što su neke brže prošle, ne znači da su imale blaže kruterijume. Svaka vakcina nastavlja da se ispituje i nakon početka primene – rekao je dr Janković.

Do sada vakcinisano 854 osoba

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr Mirsad Ðerlek izjavio je da je do sada Fajzerovim vakcinom protiv koronavirusa u Srbiji vakcinisano 854 osoba, kao i da nije bilo neželjenih efekata.

On je rekao da su se kao posledice javljale crvenilo na mestu aplikacije vakcine, bol i temperatura od 37,2, koja je prošla u roku od nekoliko sati.

– Želeo bih da ovako nastavimo i dalje – rekao je dr Ðerlek.

On je dodao da će posle građana starijih od 75 godina, biti vakcinisani zdravstveni radnici i to podeljeni u sedam grupa.

Prema njegovim rečima, najpre će biti vakcinisani zaposleni na odeljenjima intenzivne nege, pa onda ostali.

– Voleli bismo da imunizacija bude završena što pre, ali to zavisi od vakcina. Ovo je jedan od najboljih poklona za Novu godinu – rekao je dr Ðerlek.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam