Hoće li Srbi jesti Karađorđevu šniclu od zmijskog mesa, možda i čips od žutog crva? Zanimljiv jelovnik stiže nam iz Evrope

20.05.2021 | 05:58 >> 07:05

Autor: R.M.

Evropska komisija dozvolila upotrebu žutog brašnastog crva u ljudskoj ishrani, a ovakva hrana mogla bi da se nađe i u našim prodavnicama

Copyright Profimedia

Evropska komisija objavila je da su države EU postigle dogovor prema kome su larve žutog brašnastog crva “inovativna hrana”, koja je sigurna za jelo, a nije daleko dan kada će se na rafovima pojaviti namirnice začinjene ovim larvama.

Međutim, upućeni tvrde da nema prepreka da ovako “začinjena” hrana u jednom trenutku stigne i u naše prodavnice.

– To je prva larva koja je odobrena za upotrebu u ljudskoj ishrani u EU. Da, kod nas će moći da se uvozi jer je nedavno promenjen Zakon o bezbednosti hrane. Sigurno je da će se naći neko ko će to hteti da jede. Nama je svašta što dolazi iz inostranstva “in”, a pošto je definisano zakonom može da se pojavi kad god hoćete – objasnio je za “24sedam” agroekonomista i penzionisani profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić.

Copyright Miladin Ševarlić, Foto: Printscreen Youtube Jutarnji Program TV HAPPY

Gmizavci i bube “nova hrana”

On kaže da je ovaj crv bogat proteinima, a da ga koriste za jelo na razne načine.

– Mislim da će, najverovatnije, moći da se prave hamburgeri od njih, može da se kuva i čorba zajedno sa nekim začinima, mogu da se suše i da se onda služe kao grickalice ili kao prilog uz jelo – objašnjava Ševarlić.

Dodaje da ljudi u Aziji jedu razne vrste buba i gmizavaca, i da se to naziva “nova hrana”.

– Verovatno da u EU imaju dosta Azijata koji to tradicionalno jedu. Koriste i skakavce, zmije… Ako ova hrana dođe kod nas jednog dana, ne bi me čudilo da imate Karađorđevu šniclu od zmijskog mesa – kaže šaljivo Ševarlić.

Nema zakonskih prepreka da se prodaje u Srbiji

Naučni savetnik Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu dr Jasna Mastilović potvrdila je za “24sedam” da ne postoje zakonske prepreke da ovakva hrana uđe u srpske radnje.

– Nedavno su doneti propisi o tome šta sve može da bude “nova hrana”, a oko korišćenja ovih proizvoda mišljenja su jako podeljena. Korišćenje poljoprivrednih resursa u svetu je neodrživo i traži se alternativna hrana, a ta priča sa insektima uzima maha. Ako je EU to odobrila, znači da su sprovedeni veoma kompleksni eksperimenti i testiranja i da to nije štetno – uverena je ona.

Copyright Profimedia

Ipak, Mastilovićeva nije sigurna koliko će se ova hrana u našoj zemlji “primiti”.

– Ja mislim da će kod nas otpor potrošača dosta usporiti korišćenje crva u ishrani, ali sve zavisi od toga kako će se formirati javno mnjenje. To može da postane čak i pomodarstvo, ali šta će se desiti, to ne mogu da kažem. U Aziji se već insekti jedu kao delikates i to je sve pitanje kulture – kaže ona.

Pročitajte još:
– Biće sve više ove nove hrane. Čuli ste za priču uzgoja mesa u laboratoriji. Ne ide se više u štalu, već se uzme ćelija životinje i od toga se pravi pljeskavica. To je trenutno trendi i u fazi istraživanja. Nije isključeno da ćemo i to jednog dana jesti – objasnila je ona.

Srećom, Srbija nema potrebe za ovakvom vrstom hrane.

– Mi smo zemlja koja ima prirodne resurse i uz malo truda samodovoljni smo po pitanju hrane. Dakle, ovde se to neće jesti zato što smo gladni. Ali klimatske promene se dešavaju i prognoza je da će biti nestašica vode i da će prinosi jako pasti u budućnosti. Znači da će toga možda biti u nekoj dalekoj budućnosti – rekla je dr Mastilovićeva.

Ševarlić: Uvertira za GMO

Miladin Ševarlić smatra da je “nova hrana” samo početak onoga što će nam biti nuđeno za ishranu.

– Prvo će dati ovakvoj hrani da uđe na tržište. Onda će pustiti nekoliko ovakvih proizvoda, a u jednom trenutku će biti dozvoljen uvoz GMO hrane i one proizvedene nanotehnologijom, pri čemu se menja struktura materije i koja je potpuna nepoznanica – kaže on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam