Istražujemo: Proslava mature sigurno će biti, ali škole još nemaju dozvolu da ih organizuju

21.05.2021 | 06:00 >> 09:54

Autor: R.M.

U pojedinim obrazovnim ustanovama već se prikupljaju ponude za proslavu maturske večeri, iako one zvanično još nisu odobrene

Copyright Pixabay

Srednjoškolski maturanti se raspuštaju 25. maja, nakon čega im slede prijemni ispiti i upis na fakultete. Međutim, većinu njih trenutno najviše muči jedno pitanje – da li će imati matursko veče, s obzirom na to da su još na snazi mere protiv koronavirusa. Kako “24sedam” saznaje, u pojedinim školama već se prikupljaju ponude za proslavu maturske večeri, iako one zvanično još nisu odobrene. Ovo nam je potvrdila i predsednica Unije sindikata škola Beograda Snežana Romandić.

– Pripremamo se za proslavu mature, sakupljaju se ponude i informacije o terminima, ali još se zvanično ništa ne dostavlja roditeljima jer čekamo šta će reći Ministarstvo prosvete – kaže ona.

Čeka se “zeleno svetlo” nadležnih

Ipak, dodaje, i prošle godine bilo je organizovanih matura, jer su nadležni zažmurili, iako ništa nije bilo zvanično organizovano. Kaže da još nema “izričitih” informacija o tome da li će maturske večeri biti dozvoljene.

– U principu, to su te prećutne varijante. Škole gledaju da ne budu organizatori, ali se srednjoškolcima daje mogućnost da se sami organizuju pošto su već odrasli. Ali kada su osnovne škole u pitanju, tu mora da bude neka organizovana priča, a to ide teže. Čeka se zvanična odluka organa, a u nekim osnovnim školama se to ponekad prepusti i nekom od roditelja – objašnjava Romandićeva.

Copyright M. M./ATAImages

Ona je ubeđenja da će maturanti održati matursko veče, u organizaciji škole ili bez nje.

– To su deca, i sada, kada nema nikakvih drugih dešavanja, teško ih je sprečiti. Oni su i prošle godine uzimali prostor i tako se samoorganizovali – kaže Romandićeva.

Ministarstvo čeka preporuku Kriznog štaba

I dok su sve oči uprte u Ministarstvo prosvete, oni kažu da krajnja odluka zavisi od Kriznog štaba za borbu protiv korone.

– Ministarstvo postupa po preporukama Kriznog štaba. Mala matura biće organizovana od 23. do 25. juna i polagaće se testovi iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Učenici su već imali probni ispit, a od prošle godine su upoznati s tim kako izgleda polaganje prema posebnim merama. Pretpostavljamo da će tako biti i ove godine – kažu za “24sedam” u Ministarstvu.

S druge strane, veća okupljanja u junu i dalje su pod velikim znakom pitanja nakon izjave premijerke Ane Brnabić da nije zadovoljna vakcinacijom mladih u Srbiji.

– Najiskrenije, nisam zadovoljna vakcinacijom mladih. Moramo da budemo mnogo odgovorniji i da mladi razumeju koliko mnogo mogu da izgube, odnosno da dobiju, u zavisnosti od toga koliko se brzo vakcinišu – rekla je Brnabićeva, i dodala da ukoliko do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, nećemo moći da se otvaramo za normalan život.

Copyright Profimedia

– Što se brže budu vakcinisali, mladi će pre moći da se vrate svojim normalnim obavezama, normalnom životu, druženjima, žurkama, festivalima… – rekla je Brnabićeva.

Pročitajte još:
S druge strane, ugostitelji negoduju zbog neizvesnosti oko maturske večeri. Miša Relić, iz Udruženja barova i noćnih klubova Beograda, smatra da je neprihvatljivo da Beograd bude talac, jer ima 44,7 odsto onih koji su primili makar jednu dozu, a preko 36 odsto obe vakcine.

– Nemam podatke o tome da li neko od ugostitelja daje ponude za maturske večeri, ali sam siguran da će biti organizovane i da niko ne može decu da spreči da slave – zaključio je on.

Bolje pustiti 

Miša Relić kaže da se tokom korone otvorio veliki broj tajnih lokacija, na kojima rade neprofesionalni ugostitelji.

– Apelujem da se maturantima dozvoli proslava u profesionalnim lokalima, a ne da slave na tajnim mestima, gde sigurno neće biti mera protiv zaražavanja, ventilacije i profesionalnog osoblja. Mislim i da bi trebalo da bude dozvoljena proslava u gradovima gde ima 50 odsto vakcinisanih, a ne da budu u istom statusu kao oni gde ih je samo 10 odsto – rekao je on.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam