Zemlje gde Srbi mogu na letovanje sa jednom dozom AstraZeneke

03.06.2021 | 16:20

Autor: Marija Vukićević

Ako ste nedavno primili prvu dozu AstraZeneke možda su vas obeshrabrili uslovi za ulazak u pojedine zemlje

Copyright Pixabay

Ako ste nedavno primili prvu dozu AstraZeneke (i treba da čekate tri meseca na drugu) možda su vas obeshrabrili uslovi za ulazak u pojedine zemlje gde inače letujete. Ipak, izbor vam nije tako sužen.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je da bi druga doza AstraZenekine vakcine protiv kovida-19 trebalo da se primi četiri do 12 nedelja posle prve vakcine. Postoji i razlog što se druga doza Astrazeneke daje posle tri meseca, ali onima koji su nedavno primili prvu dozu moglo bi da pokvari planove za letovanje.

Naime, zemlje u koje tradicionalno idemo na more, a koje su se otvorile za vakcinisane putnike iz Srbije, uglavnom podrazumevaju da je od završene vakcinacije prošlo određeno vreme. Uključujući Grčku i Tursku – u obe zemlje se može ući sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska, piše “Nova”.

Copyright AP Photo/Matthias Schrader, FILE)

To znači da oni koji su dobili tek prvu dozu AstraZeneke ne ispunjavaju uslov.

-Slovenija ima precizirane zahteve koliko treba da je prošlo od revakcine, ali je dozvolila ulaz i samo s prvom dozom AstraZeneke – ukazao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).

Prema uslovima istaknutim na sajtu ambasade Slovenije, od prve doze vakcine Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvođača AstraZeneca treba da je prošao najmanje 21 dan.

Pročitajte još:

I Hrvatska je upravo uvela nove mere za ulazak u zemlju.

-Što se tiče osoba koje su vakcinisane Fajzerovom, Moderninom ili Sputnjik vakcinom u Hrvatsku mogu da uđu u periodu od 22 do najviše 42 dana od vakcinacije prvom dozom, odnosno od 22 do 84 dana od primanja prve doze AstraZeneka – rekao je Šef štaba civilne zaštite Davor Božinović, a na sajtu hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova je i precizirano.

Naravno, tu su i Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Albanija, za koje državljanima Srbije nije potrebna nikakva korona dokumentacija.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam