Turisti, oprez! Pojavili se sajtovi koji besplatan PLF obrazac za ulazak u Grčku naplaćuju 35 dolara!

06.06.2021

10:25 >> 10:26

0

Autor: M.V.

Veb adrese tih sajtova koji naplaćuju usluge popunjavanja PLF formulara veoma nalikuju zvaničnom sajtu grčke vlade

Turisti, oprez! Pojavili se sajtovi koji besplatan PLF obrazac za ulazak u Grčku naplaćuju 35 dolara!
Pixabay

Turisti koji žele da putuju u Grčku u obavezi su da, najmanje 24 časa pre ulaska u tu zemlju, popune PLF (The Passenger Locator Form) obrazac za lociranje putnika. Popunjavanje formulara potpuno je besplatno, međutim, na internetu se pojavilo nekoliko sajtova koji ovu uslugu naplaćuju čak 35 dolara, ukazao je  portal “grčka info”.

Veb adrese tih sajtova koji naplaćuju usluge popunjavanja PLF obrazaca veoma nalikuju zvaničnom sajtu grčke vlade, pa oni manje upućeni lako mogu da budu prevareni.

Printscreen/Google

– Kada u Gugl pretraživač ukucate “plf greece” prvi rezultati su sajtovi koji popunjavanje PLF formulara naplaćuju 35 dolara, a imaju plaćen oglas kako bi bili na prvom mestu pretrage. Na taj način navode posetioce da odu na njihov, a ne zvaničan sajt grčke vlade. Sinoć je jedna naša poznanica zamalo nasela – navodi se na ovom portalu.

Oni dodaju da je u pitanju više različitih domena, a među njima je www.passengerlocatorform-greece.com/en/, na kojem će samo pažljivi posmatrač, kada uđe, uočiti da umesto PLF na stranici piše PFL.

– PLF formular je besplatan i jedini zvanični sajt na kom treba da ga popunite je sajt vlade Grčke. Nemojte nasedati i plaćati nešto što je besplatno ili unositi brojeve kartica na sajtovima koji ljude dovode u zabludu – ističu na portalu “grčka info”.

Printscreen/https://www.passengerlocatorform-greece.com/en/

Inače, na pomenutom sajtu, hvale se da klijentima za 35 dolara, između ostalog, pružaju podršku i asistenciju preko mejla i četa, kao i mogućnost da se mnogo pre puta prijave, a oni će, kada za to dođe vreme, popuniti isti obrazac.

Na samom dnu stranice može se naći i obaveštenje da je moguće prijaviti se i preko stranice travel.gov.gr, ali, na taj način, kako navode, nećete imati pomoć aktivnog agenta za podršku.

– Imajte na umu da netačne prijave mogu dovesti do problema sa ulaskom u Grčku – navodi se na tom sajtu.

Deca sa pet godina mogu u Grčku bez testa

Grčke vlasti su, kako prenose pojedini grčki i srpski portali, donele odluku da se od ponedeljka, 7. juna, granica za testiranje dece pomeri sa pet na šest godina. Ovako je, navodno, odlučeno da bi predškolska deca mogla da putuju, a da će se po zatvaranju škola ta granica podići na 12 ili 14 godina. Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) rekao je za Kurir da je takva odluka najavljena, ali još nije zvanično objavljena:

– Trebalo bi da se objavi tokom vikenda, ali je za očekivati da bude baš tako – rekao je Seničić.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) kaže za Kurir da je ovo samo jedna u moru internet prevara, te da je potreban veliki oprez kada se negde prijavljujete ili nešto kupujete preko interneta.

Pročitajte još
– Prevare preko interneta je puno, pa treba otvoriti četvoro očiju, pogotovu što je tu slabija kontrola i što ćete u slučaju prevare teško povratiti vaš novac. PLF formular se lako popunjava i nema nikakve potrebe za asistencijom. Ovde je očigledno namera da nasednu oni neupućeni i oni koji što brže i jeftinije žele da završe posao – ističe Papović.

Pravi formular možete popuniti preko sajta travel.gov.gr.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti