Najnoviji korona presek: Porast broja novozaraženih, jedan smrtni ishod

15.07.2021

14:01 >> 14:02

0

Autor: J.B.O.

Pratite nove informacije o virusu u našoj zemlji

Najnoviji korona presek: Porast broja novozaraženih, jedan smrtni ishod
Copyright

Korona virus u poslednja 24 sata potvrđen je kod 156 ljudi, a istovremeno je od posledica ovog virusa preminula jedna osoba.

Na respiratoru se nalazi 7 osoba. Testirano je 8.618 osoba.

Pročitajte još:

Juče je u Srbiji na koronavirus testirano 8.868 građana od kojih je 125 novozaraženih. Preminuo je jedan pacijent, dok se na respiratorima širom zemlje nalazilo četvoro obolelih.

Profesorka Medicinskog fakulteta dr Tanja Jovanović je rekla da što se koronavirus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja, da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta i da je trenutno za zaštitu potrebno da se vakciniše 80 odsto populacije.

– Samo na taj način sprečićemo dalje širenje virusa i onemogućiti da virus nađe onoga ko nije zaštićen. Prema tome, imamo dva puta pred sobom. Jedan put je da poštujemo epidemiološke mere, a drugi vakcinacija. Jedino tako možemo da stanemo na put kovidu 19, odnosno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom i da naredni slučajevi budu sporadični, a ne u formi epidemije – istakla je dr Tanja Jovanović.

Govoreći o delta soju, profesorka Jovanović, koja je virusolog, navela je da se taj soj nalazi u cirkulaciji i da je potrebno vreme da postane dominantan. Dodala je da očekuje da delta soj postane dominantan početkom septembra.

Pročitajte ovo:

– Masovna vakcinacija je prioritet, ali pored masovne vakcinacije je potrebno razmišljati i o dužini trajanja imuniteta koji se postiže vakcinacijom, kao i o određenoj grupi osoba koje iz raznoraznih razloga, pre svega zdravstvenih, nisu razvile vakcinalni imunitet – kazala je profesorka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike