Sprovedena obuka za tehničko održavanje aviona Vojske Srbije! Podoficiri 204. vazduhoplovne brigade na delu (FOTO)

22.05.2024 | 19:00

Reč je o važnom segmentu obuke tehničkog osoblja vazduhoplovnih brigada koji predstavlja neophodan korak na putu do sertifikata

Copyright Ministarstvo odbrane

U Centru za obuku ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prethodne dve nedelje realizovana je tehnička učionica za školski avion "utva 75" koju su pohađali podoficiri vazduhoplovno-tehničke specijalnosti iz 204. vazduhoplovne brigade.

Reč je o važnom segmentu obuke tehničkog osoblja vazduhoplovnih brigada koji predstavlja neophodan korak na putu do sertifikata za održavanje i realizaciju specijalističkih tehničkih pregleda vazduhoplova u naoružanju Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane
 

 

Obuku su pohađali podoficiri vazduhoplovno-tehničke specijalnosti iz 204. vazduhoplovne brigade, i oni su se tokom usavršavanja u Centru osposobili za pravilan i bezbedan rad na ovom tipu vazduhoplova.

Ministarstvo odbrane
 


Polaznici su savladali teorijsku i praktičnu obuku za rad na održavanju aviona u prvom stepenu i za realizaciju propisanih procedura prilikom provere funkcionalnosti vazduhoplovnih motora, elektro-energetskih sklopova i opreme za komunikaciju, navigaciju i spasavanje pilota.

Tehnička učionica za avion "utva 75" samo je jedan od oblika osposobljavanja tehničkog sastava Vojske Srbije koja se u Centru za obuku RV i PVO sprovode cele godine. Na taj način se obezbeđuje kvalifikovani kadar vazduhoplovno-tehničke specijalnosti od ključnog značaja za visoku dostupnost i ispravnost vazduhoplova u naoružanju Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane
 

Utva 75 - ponos Jugoslavije

Utva 75 je laki školski i trenažni avion koji je proizveden u bivšoj Jugoslaviji. Avion je konstruisan i proizveden od strane vazduhoplovne fabrike "Utva" iz Pančeva. Razvijen je krajem 1960-ih godina, a prvi let je ostvario 19. maja 1976. godine.

Utva 75 je značajna po tome što je omogućila obuku mnogih generacija pilota u bivšoj Jugoslaviji i zemljama u koje je izvezen. Njegova konstrukcija i dizajn reflektuju jednostavnost i funkcionalnost, što ga čini dugovečnim i pouzdanim avionom. Do danas, mnogi primerci su i dalje u upotrebi, što govori o njegovoj izdržljivosti i kvalitetu izrade.

Utva 75 je jedan od simbola jugoslovenske avio-industrije, koja je uspešno kombinovala domaće inženjersko znanje i strane tehnologije kako bi stvorila proizvod koji je bio konkurentan na tržištu školskih aviona.


Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam