Svaki drugi vozač autobusa u prekršaju, kod kamiondžija još gora situacija: Zbog njihovog najčešćeg prekršaja treba svi da se zabrinemo

20.05.2024 | 10:32

Posebno zabrinjava da je čak 10 vozača kamiona bilo pod uticajem psihoaktivnih supstanci i čak 15 njih isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola

Copyright Profimedia

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja

Završena je međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja, usmerena na otkrivanje prekršaja vozača autobusa i teretnih vozila a ono što zabrinjava policiju je da je skoro dve trećine kontrolisanih vozača kamiona zatečeno u prekršaju, izjavio je jutros Dejan Stević iz Uprave saobraćajne policije. 

Stević je za Tanjug rekao da su tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja od 13. do 19. maja, pripadnici MUP-a kontrolisali više od 10.000 vozača autobusa i kamiona i otkrili oko 6.400 prekršaja. 

Rezultati kontrole vozača kamiona

"Ono što nas je zabrinulo kada su u pitanju vozači kamiona jeste da je čak dve trećine njih zatečeno u prekršaju. Svaki treći vozač kamiona nije bio u prekršaju", rekao je Stević. 

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju vozači autobusa, svaki drugi vozač autobusa je bio u prekršaju. 

"Najviše je bilo prekršaja zloupotrebe tahografskog uređaja, kao i kršenja propisa o vremenu odmora, odnosno o vremenu upravljanja", rekao je Stević. 

Profimedia
Ilustracija

Vožnja pod uticajem psihoaktivnih supstanci i alkohola

On je istakao da takođe "posebno zabrinjava da je čak 10 vozača kamiona bilo pod uticajem psihoaktivnih supstanci i čak 15 njih isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem alkohola". 

"Tokom ove akcije otkriveno je ukupno 6.400 prekršaja i to je otprilike brojka koja je i prošle godine u ovom periodu otkrivena u istoj akciji", rekao je Stević. 

On je govorio i o "crnoj statistici" proteklog vikenda u saobraćaju navodeći da je na putevima u Srbiji u subotu i nedelju sedam osoba poginulo, bilo je preko 200 nezgoda i preko 100 povređenih. 

"Ono što posebno brine jeste da je od sedam stradalih, čak pet mladih vozača - mladih od 30 godina i čak dvoje koji su sa probnom vozačkom dozvolom", rekao je Stević. 

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug