Vreme u Srbiji za 1. maj i Uskrs: RHMZ objavio mesečnu prognozu

15.04.2024 | 14:47

Autor: I.K.

RHMZ je za sutra najavio promenu vremena

Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Republički hidrometeorološki zavod objavio je mesečnu prognozu koja obuhvata vremenske prilike tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika.

Kako se navodi, u periodu od 29. aprila do 5. maja temperatura u celoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka. Minimalne temperatura kretaće se u rasponu od 9 do 14 stepeni, iznad 1.000 metara nadmorske visine nešto hladnije, od 2 do 8 stepeni. Maksimalne dnevne temperature biće od 22 do 25 stepeni, a na planinama od 9 do 19. Padavine će takođe, u celoj Srbiji biti u granicama višegodišnjeg proseka. 

Sudeći prema grafikonima, u Beogradu će baš 30. aprila i za 1. maj biti moguća kiša praćena grmljavinom, a temperatura neće prelaziti 20. podeljak. Za Uskrs ne bi trebalo da bude padavina, ali će se temperatura kretati malo više od 20 stepeni. POGLEDAJ GALERIJU

 

RHMZ je za sutra najavio promenu vremena.

U utorak se očekuje vetrovito, na krajnjem severozapadu Srbije i osetno svežije, od sredine dana uz povećanje oblačnosti mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima sa grmlјavinom. Duvaće umeren i jak, na planinama i olujni jugozapadni vetar. Pre podne na severozapadu zemlјe, posle podne u ostalom delu Vojvodine, a uveče i u centralnoj Srbiji vetar će biti u skretanju na umeren i jak severozapadni, a u zoni fronta ponegde će dostizati i udare olujne jačine.

Dnevna temperatura kretaće se od 21 stepen na severozapadu Vojvodine do 30 stepeni na istoku i jugoistoku Srbije, uveče i noću u svim predelima u osetnom padu.

U sredu sledi znatan pad temperature, moguć i sneg.

Biće oblačno i osetno hladnije, mestimično sa kišom i lokalnim plјuskovima koji će na jugu i jugoistoku Srbije biti praćeni i grmlјavinom i lokalno većom količinom padavina. Uveče na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije prelazak kiše u sneg.

Do kraja sedmice očekuju se dnevne temperature ispod proseka za ovo doba godine, u većini krajeva od 12 do 16 stepeni, sa čestom pojavom kiše i lokalnih plјuskova, dok će na visokim planinama jugozapadne i južne Srbije povremeno padati sneg.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam