Pacijenti sa retkim bolestima mogu da se prijave za 3 vrste vaučera, ovo je procedura

29.01.2024 | 13:16

Premijerka je podsetila da od 2. februara kreće isplata uvećanih penzija od 14,8 procenata ocenjujući da su to "prve značajno veće penzije"

Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da od danas pacijenti ili porodice pacijenata sa retkim bolestima mogu da se prijave za tri vrste vaučera, koje je najavio i predsednik Vučić. 

"To je jednokratna finansijska pomoć od 25.000 dinara, vaučeri u apotekama u iznosu od 35.000 dinara i vaučeri za rehabilitaciju u banjama u iznosu od 50.000 dinara. To je još jedna dodatna stvar gde mi pokazujemo brigu o ljudima", izjavila je Brnabić na TV Hepi. 

Ona je podsetila da od 2. do 10. februara kreće isplata uvećanih penzija od 14,8 procenata i ocenjuje da su to "prve značajno veće penzije".

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da je na sajtu tog ministarstva objavljeno šta je potrebno od dokumentacije.

Vlada Srbije je, na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, odlučila da se:

– Porodicama sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani su u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batutˮ, isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 25.000 dinara;

– Licima koja su obolela od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani su u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batutˮ, dodele vaučeri za kupovinu lekova i medicinskih sredstava u iznosu od 35.000 dinara;

– Licima koja su obolela od retkih bolesti, koji su državljani Republike Srbije i upisani su u registar lica obolelih od retkih bolesti koji vodi Institut za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batutˮ, dodele vaučeri za rehabilitaciju i rekreaciju u iznosu od 50.000 dinara.

U zavisnosti od toga da li se zahtev podnosi za dodelu jednokratne novčane pomoći, za dodelu vaučera za kupovinu lekova i medicinskih sredstava ili za dodelu vaučera za rehabilitaciju i rekreaciju podnosilac zahteva popunjava obrazac za određenu vrstu podrške i dostavlja ga Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, Grupi za unapređenje kvaliteta života porodica sa decom koja su obolela od retkih bolesti i ostalima koji su oboleli od retkih bolesti, na adresu- Bulevar Mihajla Pupina 2, Beograd i putem elektronske pošte: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs.

Sva pitanja u vezi sa uslovima i načinom ostvarivanja prava na jednokratnu novčanu pomoć, vaučere za kupovinu lekova i medicinskih sredstava i vaučere za rehabilitaciju i rekreaciju dostavljaju se na elektronsku poštu: podrskaretkebolesti@minbpd.gov.rs.

Odgovori na pitanja mogu se dobiti  i putem telefona broj: 0648622550, svakog radnog dana u periodu od 9 do 15 časova.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam