Detaljna prognoza za novembar: U prvom delu više temperature, a dva dana biće najtoplija narednog meseca!

31.10.2023 | 15:01

Autor: R.M.

Sredinom meseca kraća stabilizacija vremena, u jutarnjim časovima po kotlinama i dolinama reka slab mraz i magla, a preko dana u većini krajeva pretežno sunčano

Copyright Profimedia

Oktobar za nama je među najtoplijim od kada se vrše merenja. Srednja mesečna temperatura je bila viša za četiri stepena celzijusa, kaže meteorolog Ivan Ristić.

- Sredinom oktobra došlo je nakratko do prodora polarnog vazduha sa severozapada Evrope, ali u isto vreme počinje jaka ciklonska aktivnost, prvo u Biskajskom zalivu, a zatim iznad Velike Britanije, koja je uslovila jako južno strujanje i pomeranje polarnog fronta daleko na sever, ali i dolazak toplog afričkog vazduha koji je 20. oktobra podigao maksimalne temperature ponegde na preko 30 stepeni. Najtoplije je bilo u Loznici sa izmerena 32 stepena celzijusa - kaže on.

Jaka cikonska aktivnost iznad Velike Britanije se nastavlja i početkom novembra uslovljavaće relativno toplo vreme, ali i česte prodore talasa vlažnog vazduha koji će usloviti kišu, ponegde grmljavinu, kratkotrajno jak vetar i pljuskove.

- Prva nedelja novembra biće i najtopliji deo meseca. Minimalna temperatura biće od 8°C do 14°C, a najviša dnevna kretaće su od 17°C do 22°C. U petak i nedelju, 3. i 5. novembra, u košavskom području biće pojačan jugoistočni, a na planinama jak južni vetar. Ti dani će biti i najtopliji ovog meseca - kaže Ristić.

Dodaje da u ponedeljak i utorak. 6. i 7. novembra počinje kraća stabilizacija vremena, smena sunca i oblaka uz ređu pojavu kiše i manji pad maksimalnih temperatura, koje će se kretati od 15  do 20 stepeni celzijusa.

Od srede 8. novembra pa skoro do polovine meseca promenljivo vreme povremeno sa kišom i daljim padom temperature, koja će se početkom druge dekade meseca kretati od 3 stepena do 8 stepeni celzijusa u jutarnjim i od 10 do 15 stepeni u podnevnim časovima.

24sedam/Privatna arhiva
Ivan Ristić

- Sredinom meseca kraća stabilizacija vremena, u jutarnjim časovima po kotlinama i dolinama reka slab mraz i magla, a preko dana u većini krajeva pretežno sunčano. Jutarnja temperatura biće u padu, a najviša dnevna bez bitnijih promena. Oko 20. novembra uslediće promena vremena, talasi vlažnog i sve hladnijeg vazduha usloviće prolazna naoblačenja i postepen pad temperature sa kišom u nizinama i snegom na planinama. Tokom treće dekade novembra jutarnje temperature biće od 0 do 5 stepeni, a najviše dnevne od 5 do 10 stepeni celzijusa - kaže Ristić.

- Da li će ovo zahlađenje doneti prve pahulje u nižim predelima, videćemo, ali u svakom slučaju postepeno ulazimo u pravu jesen. Glavna odlika ovogodišnjeg novembra biće temperatura vazduha iznad proseka za ovo doba godin,e naročito na početku meseca. Količina padavina biće u granicama prosečnih vrednosti, koje za novembar iznose oko 60 milimetara - rekao je meteorolog.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam