Raspisana nabavka, zdravstvene ustanove u šest mesta u Srbiji dobijaju mamografe

20.09.2023 | 12:13

Digilatizacijom u zdravstvu uvešće se red kako bi se liste čekanja dramatičnoo redukovale, poručuje premijerka

Copyright Profimedia

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je raspisana javna nabavka za šest mamografa koje će dobiti zdravstvene ustanove u Leskovcu, Majdanpeku, Požarevcu, Kruševcu, Obrenovcu, kao i opština Vladimirci.

Premijerka je za TV Hepi podsetila da je prošle nedelje na sednici Vlade Srbije formirana radna grupa kako bi se popisalo stanje medicinske opreme u zdravstvenim ustanovama.

Istakla je da je raspisana javna nabavka za šest mamografa i da će ga prvo dobiti bolnica u Leskovcu do kraja novembra ili u decembru, a nakon toga i Majdanpek, Požarevac, Obrenovac, Vladimirci i zdravstveni centar Kruševac.

"Nama je ambicija da dramatično redukujemo liste čekanja za to su nam potrebne nove magnetne rezonance, poseban fokus nam je na mamografima i već smo raspisali javnu nabavku za šest mamografa", rekla je ona.

Dodala je da se trenutno popisuju magnetne rezonance i da će najmanje 17 dobiti domovi zdravlja, opšte bolnice i zdravstveni centri u Srbiji, dodajući da će se digilatizacijom u zdravstvu uvesti red kako bi se liste čekanja dramatičnoo redukovale.

Osvrnula se i na pojedine kritike da je nekadašnja Kovid bolnica u Batajnici zapuštena i zarasla u korov, navodeći da je u toku proces prebacivanja imovine sa Vojske Srbije na Republičku direkciju za imovinu kako bi Ministarstvo zdravlja nesmetano koristilo bolnicu u neke druge zdravstvene svrhe.

"Radi se o danima dok to završimo i deo će biti palijativa, a deo će se koritsiti u druge svrhe, ali u najkraćem roku ćemo početi da koristimo tu bolnicu za dodatnu zdravstvenu zaštitu", rekla je ona.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug