Dr Radmilo Petrović upozorio za "24sedam": Jedan zaraženi učenik opasan je za sve ostale

17.09.2020

10:07 >> 11:28

0

Epidemiolog reagovao na broj zaraženih đaka u beogradskim školama

Dr Radmilo Petrović upozorio za "24sedam": Jedan zaraženi učenik opasan je za sve ostale
Copyright Printscreen/Youtube, RTS

Prim. dr Radmilo Petrović, epidemiolog, vakcinolog i virusolog, kaže za “24sedam” da je jedan zaraženi učenik u odeljenju potencijalna opasnost za sve ostale, a reagujući na izjavu kolege Predraga Kona da je od početka školske godine u 13 beogradskih osnovnih škola prijavljeno 16 slučajeva zaraze virusom korona.

– Jedan inficirani đak je potencijalni izvor zaraze za sve! Kod šesnaestoro školske dece potvrđen je virus korona, što to nije puno za Beograd. Ali bitno je napomenuti da će se taj broj  svakodnevno povećavati. To zavisi od brojnosti učenika u školama, njihovih bliskih kontakata i da li učenici poštuju preventivne epidemiološke mere i nose maske. Uz to, zavisiće i da li je dete zdravo i vitalno – objašnjava taj naš stručnjak i ističe da je, pre svega, najbitnija disciplina.

-Mnogi mogu biti zaraženi, a da to i ne znaju, odnsono da su takozvani asimptomatski slučajevi. Upravo zbog toga je najvažnija disciplina i poštovanje svih preporuka nadležnih – rekao je prim. dr Petrović.

Podsetimo, šef Kriznog štaba dr Predrag Kon naveo je jutros, gostujući na RTS, da “situacija nije zabrinjavajuća i da sve drži pod kontrolom”, kao i da “nema potrebe zatvarati škole”.

On nije objasnio kako se situacija drži pod kontrolom, dok se na pozive naše redakcije dosad nije javljao.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike