"Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi": Na današnji dan rođen je srpski hirurg dr Miodrag Lazić

31.05.2023 | 06:59

Autor: Redakcija 24sedam

Bio je poznat po svojoj izvanrednoj stručnosti, brižnosti prema pacijentima i posvećenosti medicinskoj profesiji

Copyright 24sedam

Na današnji dan 1955. godine rođen je čuveni srpski hirurg dr Miodrag Lazić.

Da ga nije ubio koronavirus 14. aprila, odmah na početku epidemije kovida u Srbiji, čuveni srpski hirurg dr Miodrag Lazić, koji je svoje poslednje dane proveo u niškom Kliničkom centru, gde je bio direktor Urgentnog centra, danas bi napunio 68 godina. Dr Laza, kako su ga svi iz milošte zvali, i posle svoje smrti i dalje živi kroz sve živote koje je spasao. A spasavao je čak i onda kada je znao da svoj život rizikuje.

Bio je poznat po svojoj izvanrednoj stručnosti, brižnosti prema pacijentima i posvećenosti medicinskoj profesiji.

24sedam
 

 

Dr Lazić je bio hirurg sa bogatim iskustvom u različitim granama hirurgije, uključujući opštu, digestivnu, vaskularnu i laparoskopsku hirurgiju. 

Bio je član tima za transplantaciju jetre i pankreasa, te je obavljao brojne složene operacije, i bio je poznat po svojoj stručnosti u oblasti barijatrijske hirurgije, koja se bavi lečenjem gojaznosti.

24sedam
 

 

Pored izvanredne stručnosti u hirurgiji, dr Lazić je bio poznat po izuzetnom odnosu prema pacijentima, pažnji, saosećanju i sposobnosti da se poveže sa njima.

Mnogi su ga opisivali kao lekara koji istinski brine o dobrobiti svojih pacijenata.

Dr Lazić je bio i istaknuti mentor i edukator, koji je posvećeno radio na obuci i razvoju mladih lekara. Bio je profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i mentor mnogim doktorandima i specijalizantima. 

24sedam
 

 

Njegov uticaj kao mentora bio je dalekosežan, inspirišući mnoge mlade lekare da nastave njegovim stopama i postignu izvrsnost u medicinskoj praksi.

Tokom svoje karijere je ostvario brojne uspehe i priznanja u oblasti medicine. Bio je član mnogih medicinskih udruženja i organizacija, kako u zemlji, tako i internacionalno. Njegov izvanredan rad i doprinos medicini prepoznat je i nagrađen na mnogim medicinskim konferencijama i skupovima.

Na sarajevskom ratištu kao ratni hirurg proveo četiri godine

Osim što je bio medicinski profesionalac, doktor je takođe bio talentovan pisac koji je napisao knjigu o svojim iskustvima tokom rata. 

U dnevniku, opisane su borbe za proboj posavskog koridora, nazvanog "put života", u junu 1992. godine, a potom i borba za spasavanje života ranjenih civila i vojnika na sarajevskom ratištu, gde je kao ratni hirurg proveo četiri godine.

U knjizi je opisao svoje doživljaje kao lekar na ratištu, suočavanje sa izazovima i traumama, ali i ohrabrujuće trenutke i humanosti kojima je svedočio. 

Knjiga je dobila veliku pažnju javnosti i bila je pohvaljena zbog svog dubokog razumevanja ljudske patnje i hrabrosti u teškim okolnostima rata.

Patrijarh Pavle je odlikovao doktora za hrabrost i požrtvovanost tokom rata. Tom prilikom, izrazio je divljenje doktoru za njegovu hrabrost i nesebičnu službu u teškim ratnim uslovima.

Ostavio je neizbrisiv trag u medicinskoj zajednici i njegovom radu se i dalje divi. Njegovim odlaskom, medicinska profesija izgubila je cenjenog lekara, mentora i ljudsko biće, ali sećanje na njega će zauvek živeti kroz njegovo delo i doprinos medicini.

Čuveni dr Laza, do poslednjeg trenutka, nekoliko meseci pred odlazak u penziju, bio je u prvim redovima u borbi za ljudske živote, uprkos koronavirusu, ali i činjenici da je i sam spadao u rizične grupe. Virus ga, nažalost, nije zaobišao. Zarazio se malo posle prvog potvrđenog slučaja u Nišu, a nakon 15 dana borbe sa virusom, tu poslednju bitku je izgubio 15. aprila 2020. godine. U njegovu čast, ime je ponela i jedna niška ulica u blizini Klinikog centra.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2023/05/01/64c4e9adb45738d81958b9d9/uhd/64c4e9adb45738d81958b9d9.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958b9d9",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1313965_th_6474a0f4d7072_1685364980.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam