Nove mere kriznog štaba od 18 časova stupile na snagu: Šta ako niste još ušli u Srbiju?

18.09.2020

18:02 >> 19:01

0

Autor: 24sedam

Pre četiri dana, 14. septembra Krizni štab je doneo novu odluku koja će se od danas primenjivati za naše građane koji se vraćaju sa letovanja

Nove mere kriznog štaba od 18 časova stupile na snagu: Šta ako niste još ušli u Srbiju?
Tanjug/Zoran Žestić

OD petka u 18 časova stupila je na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju da se prijave u sistem, a ukoliko imaju neke od simptoma virusa u obavezi su da odu u kovid ambulantu. Ako to ne učine, zaprećene su i novčane kazne i do 150.000 dinara.

Pre četiri dana, 14. septembra Krizni štab je doneo novu odluku koja će se od danas primenjivati za naše građane koji se vraćaju sa letovanja. Svi oni koji se vraćaju iz inostranstva, a pre svega iz Crne Gore i Hrvatske moraće da ispoštuju nove mere. Obaveza građana biće da se jave epidemiologu ili svom izabranom lekaru u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. U zavisnosti od stanja svakog pojedinca biće doneta odluka da li je potreban nadzor ili ne.

Prvi korak je test samoprocene na kovid-19 koji je dostupan na sajtu e-zdravlje. Preporuka je da se rezultati testa sačuvaju, a period zdravstvenog nadzora traje 10 dana, posle čega treba da se ponovi test samoprocene. Ta pravila važe za one koji nemaju simptome virusa.Oni koji ih imaju, javljaju se u kovid ambulante.

Popunjavanje tog upitnika treba da pomogne građanima da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje, a rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u kovid ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu.

To znači da ne treba po automatizmu svi koji se vraćaju iz inostranstva da posećuju kovid ambulante, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Na taj način se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnom zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u Kovid ambulantu treba da još jednom urade test samoprocene na COVID-19.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Za one koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da telefonom pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja, predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja stanovništva Srbije.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti