Letu je kraj! Cure poslednji minuti najlepšeg godišnjeg doba, posle čega na scenu stupa jesen

22.09.2020 | 13:21 >> 13:23

Autor: Milica Vujović

Smena godišnjih doba za sve stanovnike severne Zemljine polulopte odigraće se u 15 sati i 30 minuta

Copyright Pixabay

Imate još nekoliko minuta da iskoristite poslednje trenutke leta, pre nego što zvanično počne jesen i Sunce sa severne nebeske polulopte pređe na južnu.

Smena godišnjih doba i dolazak jeseni očekuje sve stanovnike severne Zemljine polulopte danas u 15 sati i 30 minuta , pa je sad pravi trentak da pošaljete poslednji pozdrav letu i dočekate trenutak kada će se Sunce naći u ravni Zemljinog ekvatora.

Na dan početka jeseni, Sunce u Beogradu izlašlo je u 6 časova i 25 minuta, a zaći će u 18 časova i 35 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Obdanica i noć će biti iste dužine 25. septembra, precizira se u saopštenju Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Copyright Pixabay

Ipak, hladnu kafu i sladoled moći ćemo da jedemo još malo jer, kako najavljuju meteorolozi, toplo i vedro vreme neće nas napustiti do vikenda.

– Poslednji dan leta ne znači i pad temperature, jer će se lepo i sunčano vreme zadržati do petka, dok nam jesenje vreme, sa povremenim pljuskovima i oblačnosti dolazi tek za vikend – poručio je “24sedam” meteorolog „Weather2umbrella“, Đorđe Đurić i dodao da u narednom periodu možemo očekivati nestabilno, hladno i kišovito vreme.

Copyright Profimedia

– Od subote se očekuje hladnije i kišovito vreme, sa povremenim pljuskovima i grmljavinom, kao i pojavom olujnog vetra. Temperatura će z vikend biti niža i za 10 stepeni, što znači da će biti oko 20 stepeni. To je, ispak u skladu sa prosekom za ovo doba godine i pravo jesenje vreme – istakao je on i dodao da će nas sunce pono obradovati početkom narednog meseca.

– Početkom oktobra imaće uslova za stabilnije i toplije vreme – naveo je on.

To znači da ćemo i u prvim danima jeseni uživati u toplom vremenu, pre nego što na red dođu padavine, spremanje zimnice, pečenje paprike i kuvanje ajvara.

Dakle, najvažnije je sad, da svi mahnemo letu!

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam