Babić: Maloletnim licima razviti vrednosti da ne bi vršila krivična dela

16.03.2023 | 20:40

Dodaje da je neko opšte pravilo da društva koja su siromašnija, imaju veći stepen kriminala.

Copyright Profimedia

Advokat Lazar Babić rekao je danas da svako maloletno lice može biti izmanipulisano ili doći u situaciju da izvrši određeno krivično delo i da je suština raditi na prevenciji i razvijanju vrednosti.

Babić za Tanjug napominje da se ne može se izvući zaključak iz kakve sredine dolaze ta maloletna lica, ona mogu biti i lica koja su slabijeg imovnog statusa, ali da ni to ne mora da znači.

Dodaje da je neko opšte pravilo da društva koja su siromašnija, imaju veći stepen kriminala.

- Pravi se razlika između kategorija maloletnika. Postoje mlađi maloletnici to su lica od 14 do 16 godina, kategorija starih maloletnika od 16 do 18 godina i postoji kategorija lica do 14 godina koja jesu maloletna lica, ali ona su krivično neodgovorna i u tom smislu se njima ne može izreči nikakva krivična sankcija. Za maloletna lica od 14 do 16 godina mogu se izreći samo vaspitne mere i mogu se izreći mere bezbednosti, ali ne i kazna maloletničkog zatvora. Kazna maloletničkog zatvora može se izreći samo licima od 16. do 18. godine. Propisana kazna je od šest meseci do pet godina u određenim slučajevima - objasnio je on.

Babić dodaje da se zatvorska kazna maloletnom licu može odrediti ukoliko način izvršenja dela, stepen krivice i priroda dela ukazuju na to da se drugom vrstom krivičnih sankcija ne može postići svrha.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug