Počeli da prave zimnicu u Blacu, a sada im traže da izvoze u Brazil: Jovanovići prave vrhunski ajvar, ali džem bez šećera im je favorit
08.01.2023 | 19:55
Porodica Jovanović proizvodi domaću zimnicu po receptu njihovih baka
Porodica Jovanović iz Blaca iskoristila je prirodno okruženje, plodnu zemlju, dobre uslove kojima pogoduje ova opština za bavljenje poljoprivredom i započela proizvodnju domaće zimnice koju plasira u celoj Srbiji, a dobili su ponudu da svoje prizvode izvoze u Brazil.
Uspešna preduzetnica Jelena Jovanović zajedno sa svojim suprugom, njegovim bratom, svekrvom, jetrvom proizvode domaću zimnicu po receptu njihovih baka, a recept za ajvar koji osvaja nagrade dobile su od svekrve koja sa svojih sedamdeset godina aktivno učestvuje u proizvodnji.
“Posedujemo 10 hektara zemlje i najviše uzgajamo šljive, kruške, jabuke, maline i jagode, od kojih pravimo slatka i džemove. Najviše se kupuje džem od šljive i slatko od šljive koje preporučujem svima ali i sve druge proizvode”, priča nam Jelena.
Oni su ove godine dobili specijalno priznanje na Sajma etno-hrane i pića u Beogradu za najbolji blagi ajvar od cepkane paprike, ali i ponudu da ajvar plasiraju na tržište u Brazilu.
“Proširujemo proizvodnju i očekujemo neke mašine koje bi nam olakšale rad i omogućile da proizvedemo više zimnice. Što se tiče izvoza mi smo spremni i nadamo se da će to još više zaživeti”, kazala je Jelena.
Osvojili su i prvo mesto na takmičenju “Izađi mi na teglu”, a posebno ističu i njihov džem bez šećera koji je jako tražen.
“Ajvar je na prvom mestu, ali je džem bez šećera je isto jedan od traženijih proizvoda, tu su i razna slatka, sirupi od voća koji su izuzetnog ukusa , ljutenica, prirodni sokovi, mleveni paradajz”, kaže Jelena.
BONUS VIDEO