Tri decenije migracionog partnerstva Međunarodne organizacije za migracije sa Srbijom

18.11.2022 | 11:58

Autor: 24sedam

Kancelarija IOM-a u Srbiji je osnovana 1992. godine sa glavnim ciljem da pomogne oko programa preseljenja izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji je obeležio prvu deceniju misije u Srbiji

Copyright Promo

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) juče je obeležila 30 godina uspešnog migracionog partnerstva sa Republikom Srbijom, okupivši predstavnike institucija, donatore i ostale partnere. 

Okupljene je pozdravio i Manfred Profazi, regionalni direktor IOM-a za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju.

- Dinamika ljudske mobilnosti nije samo složenija, već se i brže menja, odražavajući fluktuacije stanovništva. Svedoci smo sve više ratova i sukoba, klimatskih i ekoloških katastrofa. Izvan slika zatvorenih granica, razdvojenih porodica i ekonomske nestabilnosti, dvogodišnja globalna pandemija KOVID-19 izazvala je novi talas antimigrantskog raspoloženja i sve veću instrumentalizaciju migranata kao oruđa državne politike. Vlada Srbije je nastavila da gradi svoj odgovor, svoju politiku i pristup upravljanju migracijama u okviru agende pristupanja EU, gde je adekvatno upravljanje migracijama važan uslov u sektoru pravde, slobode i bezbednosti - napomenuo je Profazi.

Promo
 

On je dodao da je neophodno jačanje regularnih kanala za migraciju koji balansiraju i poštuju i nacionalni suverenitet i ljudska prava ljudi u pokretu, uz poruku da moramo naučiti da upravljamo i prihvatimo različitost kao nešto dobro. 

- Pomaganje vladama da ostvare razvojni potencijal migracije je glavni zadatak koji predstoji, i od suštinskog je značaja za dobro upravljanje. Sveobuhvatna i koherentna politika, pravedno i pravilno funkcionisanje pravnih i administrativnih struktura, dobro obučeno osoblje su ključni faktori u iskorištavanju potencijalnih koristi od migracije. Vreme je da upravljanje migracijama bude prioritet na nacionalnom i međunarodnom nivou - zaključio je Profazi.

Kancelarija IOM-a u Srbiji je osnovana 1992. godine sa glavnim ciljem da pomogne oko programa preseljenja izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji je obeležio prvu deceniju misije u Srbiji. 

Promo
 

Od 2015. godine, Srbija se našla na istočnomediteranskoj ruti, suočena sa mešovitim migracijama i novim, izazovnim migracionim realnostima. IOM u Srbiji radi sa migrantima i partnerima da odgovori na izazove mešovitih migracija u prihvatnim centrima, na nivou zajednice, u specijalizovanim socijalnim ustanovama.

IOM nastavlja da upravlja programima asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije, podržava programe u oblasti upravljanja granicom, suzbijanja trgovine ljudima i krijumčarenja, pruža savete o migracionim politikama i tehničku pomoć institucijama u oblasti upravljanja povratkom, i nastavlja da jača okvir za migracije i razvoj.

IOM je vodeća međuvladina organizacija koja promoviše humane i uređene migraciju za dobrobit svih. Prisutna je u više od 100 zemalja, i podržava 173 države članice da uanprede upravljanje migracijama. Širom regiona, IOM pruža sveobuhvatan odgovor na humanitarne potrebe migranata, interno raseljenih lica, povratnika i zajednica domaćina.

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/11/01/64c4e9adb45738d81958bf2b/uhd/64c4e9adb45738d81958bf2b.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958bf2b",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1180184_th_1668092067.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam